Frykten for en bankkrise i Spania har de siste ukene vært blant faktorene som har ført til stor uro i finansmarkedene.

For litt over to uker siden lovet spanske myndigheter å redde den kriserammede banken Bankia ved å tilføre 19 milliarder euro i kapital. Et kreativt forslag om å tilføre banken spanske statsobligasjoner, som den siden kunne bruke som sikkerhet for lån hos Den europeiske sentralbanken ECB, er blitt avvist. Andre forslag, som å støtte spanske banker direkte gjennom EUs krisefond ESM, har heller ikke fått tilstrekkelig støtte.

Nå ber Spanias finansminister Cristobal Montoro for første gang om at europeiske institusjoner hjelper landet med å løse bankkrisen. Ifølge Bloomberg News sier Montoro at det ikke er snakk om et "overdrevent" stort beløp som må til for å redde bankene.

Han avviser at de spanske bankene vil trenge store kapitaltilførsler.

- Spørsmålet er hvor de tallene kommer fra. Det er viktig at europeiske institusjoner åpner opp og hjelper oss å oppnå det beløpet, for vi snakker ikke om astronomiske tall, sier Montoro i et intervju med den spanske kringkasteren Onca Cero tirsdag, ifølge Bloomberg News.

Utestengt fra markedet
En talsperson for Montoro har senere på dagen tirsdag uttalt til Bloomberg News at Montoro ikke mente å be om penger, men at han oppfordret europeiske politikere til å snakke åpent om en såkalt bankunion i Europa.

For Spania er det imidlertid blitt vanskeligere å låne penger i markedene de siste ukene. Dersom man tar utgangspunkt i hva spansk statsgjeld med ti års løpetid handles til i annenhåndsmarkedet, må spanske myndigheter belage seg på å betale en årlig rente på 6,43 prosent for å låne i ti år. Det er 5,25 prosentpoeng over tilsvarende lånekostnad for Tyskland.

- Risikopremien forteller oss at som en stat og som Spania har vi et problem når det gjelder å gå til markedene. Risikopremien viser at døren til markedet ikke er åpen for Spania, sier Montoro i intervjuet med Onca Cero.

Tyskland har så langt avvist det spanske ønsket om å bruke midler fra krisefondet ESM til å gi direkte støtte til spanske banker. Tyske politikere har imidlertid gjort det klinkende klart at landet kan søke om krisehjelp, men at denne hjelpen må gå gjennom myndighetene. EU-regelverket setter også begrensninger for direkte støtte til enkeltbanker.

Vil ha felles budsjettpolitikk
Tysklands inansminister Wolfgang Schäuble mener at eurosonen må få på plass en felles penge- og budsjettpolitikk før det drøftes innføring av bankunion og eurosoneobligasjoner, skriver den tyske næringslivsavisen Handelsblatt tirsdag.

Ifølge avisen vil Schäuble drive den europeiske integrasjonen videre, og det vises til at han sier at Europa bør få en «ordentlig budsjettunion» i nær fremtid.

- Før vi snakker om en felles gjeldshåndtering, trenger vi en ordentlig budsjettunion, sier finansministeren.

Schäuble forsvarer med kraft den tyske krisepolitikken, og krever at de kriserammede eurosonelandene gjennomføre en klar konsoliderings- og reformkurs, skriver avisen.

Les mer: Spania: - Umulig å redde oss med krisehjelp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.