Hovedmotstandere i søndagens valg er Alfredo Pérez Rubalcaba fra det sosialdemokratiske partiet PSOE og det konservative Folkepartiet PPs leder Mariano Rajoy. Meningsmålinger viser at Rajoy har en solid ledelse over Rubalcaba.

En fersk meningsmåling i avisen El Pais viser at PP ligger an til å få over 45 prosent av stemmene, mens PSOE må nøye seg med 30,9 prosent. Et valgresultat i tråd med denne målingen vil gi PP 192 til 196 av de 350 plassene i nasjonalforsamlingen som er på valg.

Uten arbeid
Stadig færre spanjoler har tillit til at PSOE kan føre landet ut av krisen.

Spanias økonomi sto på stedet hvil i tredje kvartal i år. Samtidig stiger rentenivået på spanske statsobligasjoner. Mandag lå nivået rekordhøyt over renten på tilsvarende tyske obligasjoner.

Og den spanske ledigheten har steget til over 21,5 prosent og er dermed mer enn dobbelt så høy som gjennomsnittet i EU.

– Dette kan vi verken godta eller leve med, tordner Mariano Rajoy.

Moderat
Men han vokter seg vel for å foreslå drastiske tiltak og legger vekt på å framstå som moderat, for dermed å sikre seg flest mulig av velgerne i sentrum.

– Sosialistene har vist at de ikke vet hvordan de skal styre Spanias økonomi, og nå betaler det spanske folk prisen for dette, sier Rajoy.

Perez Rubalcaba hevder på sin side at Rajoy og PP vil drive igjennom innstramminger som vil ramme de fattigste hardest. Rubalcaba lover at PSOE vil øke skattene for de rikeste for å trygge helsevesenet og utdanningssektoren mot kutt.

Tar farvel
Ved valget tar den en gang så populære sosialdemokratiske statsministeren José Luis Rodriguez Zapatero farvel med politikken.

Krisen tvang Zapatero til å skrive ut et framskutt nyvalg der han ikke selv stiller som kandidat, og han sier at han føler seg personlig ansvarlig for den skyhøye arbeidsløsheten.

Flere kommentatorer mener at selv om han ikke lenger kan kalles folkekjær, vil Zapateros ettermæle trolig bli mer positivt enn det ser ut til i dag.

Modig
Zapatero vil bli husket som en modig reformpolitiker som talte både den mektige katolske kirke og USAs president George W. Bush midt imot, sier kommentatorer til nyhetsbyrået DPA.

I helgen som gikk, viste mange demonstranter i Madrids gater sin forakt for begge de to store partiene. I debattene opptrer PSOE og PP som hund og katt, men i virkeligheten er det liten forskjell mellom dem, sa flere av demonstrantene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.