Spanias nye nasjonalforsamling møttes onsdag for første gang etter valget 20. desember. Fortsatt har ingen maktet å stable en regjering på beina.

Men etter at separatistene i Catalonia dannet en felles regionsregjering før helga og dermed styrket kampen for katalansk løsrivelse, har det begynt å haste med en avklaring i Madrid.

Katalanerne sier de ønsker å erklære selvstendighet om halvannet år, noe lederne i hovedstaden ønsker å stanse.

– Catalonia legger press på dem om å bli enige, sier Pablo Simon ved Universitetet Carlos III de Madrid.

Komplisert

Valgresultatet i desember var et nederlag for fungerende statsminister Mariano Rajoy, selv om det konservative partiet hans Partido Popular (PP) ble størst.

Det andre store partiet i spansk politikk, sosialdemokratiske PSOE, gikk også på en smell. Ingen av de to partiene har flertall i den nye nasjonalforsamlingen eller klart å få til en flertallskoalisjon til nå.

Jokerne er Podemos fra venstre fløy og sentrumsliberale Ciudadanos som kom på tredje- og fjerdeplass i valget.

Koalisjoner

Rajoy tar til orde for en storkoalisjon mellom PP, sosialdemokratene og Ciudadanos og mener det vil gi styrke til å gjennomføre «reformene Spania trenger».

– Det vil bli vel ansett også utenfor Spania, mener han.

PSOE-leder Pedro Sánchez ser imidlertid for seg en koalisjon av mer «progressive krefter» og ser til Podemos.

Men én ting fikk nasjonalforsamlingen i det minste på plass onsdag. Patxi López fra PSOE i Baskerland ble valgt til nasjonalforsamlingens nye president med stemmer fra Ciudadanos. PP trakk sin kandidat til stillingen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Bygger image med firehjulsstyrt hissigpropp

Utsatt Statoil-felt kan bli bygd ut likevel

Nedtur for Ylvis-brødrene

Se DNTV: Obama med stikk til Trump

Obama med stikk til Trump
-Det er ikke å si det som det er. Det er bare galt. Det svekker vår anseelse i verdenssamfunnet og gjør det vanskeligere å oppnå våre mål. Det er et svik mot det vi står for som nasjon, sa Obama i sin syvende og siste «State of the Union»-tale.
00:41
Publisert: