Spanske og italienske statsrenter fortsatte ned torsdag etter at ESBs sentralbanksjef Mario Draghi gjentok at sentralbanken vil gjøre alt nødvendig for å bevare euro-valutaen og ble tolket som å hinte om nye kjøp av statsobligasjoner for å presse ned rentene.

Draghi uttalte at sentralbanken ville gjøre alt innenfor deres mandat for å bevare euroen.

- Og tro meg: det vil være nok. Vi mener euroen er irreversibel, og det er ikke tomme ord nå. De tiltakene vi gjør vil gjøre den irreversibel, sa Draghi under en tale i London, ifølge Bloomberg News og Financial Times.

Euro styrket seg til det høyeste nivået på en uke fra rundt 1,21 til rundt 1,23 mot dollar etter tre dager med svekkelse

Flere markedsaktører tolker nå Draghi dithen at ESB kan være klar til å kjøpe statsobligasjoner for å drive ned lånekostnadene så lenge tiltakene er innenfor sentralbankens mandat.

-I den grad størrelsen på rentepremiene disse statene må betale forhindrer pengepolitiske transmisjonsmekanismene, kommer de innenfor vårt mandat, sa Draghi ifølge nyhetsbyrået.

Spanske og italienske tiårige statsrenter falt torsdag henholdsvis 39 og 30 basispunkter til 6,89 og 6,09 prosent. Den spanske tiåringen har dermed falt rundt 60 punkter på to dager fra mer enn 7,5 prosent.

-Draghis kommentarer er viktige og spesielt frasene som tyder på at ESB vurderer å gjøre noe for aktivt å trekke ned rentekostnadene for Spania og Italia. Det tar noe av det sterke presset av spanske og italienske renter. Draghi åpner helt klart døren for noe her, sier sjefanalytiker i KBC Bank til Bloomberg News.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.