Eurogruppen ønsker at spanske myndigheter skal tvinge bankene til full nedskriving av foretrukne aksjer og ansvarlige obligasjoner før de får penger til rekapitalisering. Det vil påføre småsparere flere milliarder euro i tap.

Det skriver Financial Times, som har fått tilgang til utkastet til intensjonsavtale for redningspakken.

«Banker og deres aksjonærer vil ta tap før statsstøtten tildeles og sikrer tapsabsorbering av egenkapital og fondsobligasjoner i den grad det er mulig», heter det.

Ifølge sentralbanken i Spania har bankene 67 milliarder euro i ansvarlige obligasjoner og fondsobligasjoner, hvorav en stor andel er solgt til private investorer som spareprodukter.

- Forskjellen mellom Spania og andre europeiske land er at disse instrumentene hovedsakelig eies av private investorer. Folk som har kjøp dem kan ikke ha visst nøyaktig hva de investerte i, sa bankanalytiker Daragh Quinn i Nomura til FT.

Finansminister Luis de Guindos har tidligere erkjent at disse produktene ikke burde vært solgt til småsparere, og har sagt han vil søke en løsning som minimerer tapene.

Avtaleutkastet innebærer også krav om at Spania forsterker forbrukervernet og legger begrensninger på salg av spareprodukter til privatkunder.

Videre vil tilsynsmyndigheten overføres fra den spanske sentralbanken til troikaen ved at sentralbanken blir pålagt å på regelmessig basis legge frem rapporter om likviditetstilstanden i bankene som får bistand. Sentralbanken må også gjennomgå egne tilsynsprosedyrer.

Troikaen vil gjennomføre kvartalsvise vurderinger av den spanske finanssektoren, men de vil ikke omfatte landets statsfinanser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.