For en måned siden viste fasiten den største septembernedgangen i faktiske boligpriser siden krisehøsten 2008.












Sesongkorrigerte priser i parentes. Sesongkorrigering foretatt i forbindelse med september-statistikken. Kilde: Eiendomsverdi/EFF/Finn.no

I morgen legger eiendomsmeglerbransjen frem bruktboligstatistikken for oktober, og en rekke analytikermiljøer forventer at det skal gå tregt i boligmarkedet en stund til.

- Den svake prisutviklingen nå skyldes dels at flere velger å selge før de kjøper. Dermed øker tilbudet samtidig som etterspørselen stagnerer, men etterspørselen går neppe ned siden vi blir stadig flere i dette landet, sier sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret.

Han tror boligprisene vil synke med 1 prosent hver måned ut året, før justering for sesongvariasjoner, slik at snittet for 2013 ender rundt 4,5 prosent høyere enn i 2012.

- Strengere praktisering av egenkapitalkravet på 15 prosent har ført til at en del av førstegangsetablererne har måttet ta et år eller to eller tre ekstra på gutte- eller pikerommet, påpeker han.

- Prisboom i 2016
Så lenge denne situasjonen vedvarer tror Senneset prisene vil falle.

Prognosesenterets scenario for 2014 er at boligprisene havner et sted mellom -2 og +2 prosent sammenlignet med 2013.

- Blir det en liten nedgang i 2014 og 2015 grunnet negativ psykologi og finansieringsproblemer, blir det prisboom i 2016. Men det forutsetter at finansieringen bedres og psykologien snur, sier Senneset.

Sjekk boligtallene på DN.no i morgen klokken 11!

- Vært i heteste laget
Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Markets forventer at de sesongjusterte prisene falt i oktober, men ikke dramatisk.

- Boligmarkedet er i ferd med å normalisere seg, etter å ha vært i heteste laget de siste to-tre årene. Med mindre husholdningene opplever et sjokk i form av lavere inntektsvekst eller høyere renter, tror jeg nedsiderisikoen er begrenset, sier Jullum.

Fremover tror han markedet sakte, men sikkert skal stabilisere seg, med en moderat prisoppgang allerede neste år.

Jullum peker på at realprisene - boligpriser i forhold til inntekt - fortsatt er høye, men har begynt å avta. Han ser foreløpig ingen tegn til at utlånspolitikken er strammet til i vesentlig grad, men mener at utformingen av reglene for risikovekter på boliglån har gjort bankene litt avventende.

- Igangsettingen av nye boliger har falt mye, det vil igjen gi et strammere boligmarked. På etterspørselssiden har selvsagt usikkerheten økt, samtidig er inntektsveksten høy, rentene lave og arbeidsledigheten lav, sier Jullum.

- Rekordmange boliger til salgs
- Det er trolig rekordmange boliger til salgs for årstiden. Prisene faller normalt litt i årets siste måneder, og selv har jeg en nedgang på 0,5 prosent fra september som beste gjetning, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen.

I motsetning til Jullum synes ikke Andreassen boligprisene er høye.

- Med rekordmange usolgte boliger - og altfor lave boligpriser - ligger vi an til et fall på om lag en femtedel av investeringsaktiviteten. Et slikt fall, med en reduksjon av etterspørsel etter varer og tjenester fra i år til neste år på 25-35 milliarder kroner vil slå mange bedrifter og butikker over ende. Arbeidsledigheten kan ikke gjøre annet enn å skyte fart, sier Andreassen.

Eiendomsmeglerbransjen antyder at oktober var en treg måned i boligmarkedet.

- Trenden med færre budrunder fortsetter, og det tar generelt tar lenger tid å få solgt nå enn i vår, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) i en pressemelding.

Les mer om bolig:
- Sjokkerende og svært ubehagelig

<b>Boligsalget faller bratt: - Nok et tegn på omslaget i boligmarkedet</b>

<b>- Folk kan ikke lenger krige om «50-kvadratmeterne»</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.