Oslo Børs tangerer stadig nye toppnivåer, godt hjulpet av en høy oljepris. Hovedindeksen endte på 437,92 poeng denne uken, opp mer enn 130 prosent siden bunnen i november 2008.Tidligere denne måneden var hovedindeksen over 450 poeng - det høyeste nivået siden finanskrisen traff.

- Jeg er fortsatt positiv til utsiktene for Oslo Børs og tror hovedindeksen er 20 prosent høyere ved årsslutt, med mål om 540 poeng, sier meglersjef Peter Wessel i First Securities til DN.no.

Urolighetene i Nord-Afrika og frykt for at uroen skal spre seg til Midt-Østen har drevet oljeprisene i taket. Et fat olje koster i dag nær 40 prosent mer enn det gjorde for et år siden. I tillegg har tsunamien i Japan og den påfølgende kjernekraftkrisen bidratt til økt etterspørsel etter alternative energikilder, og nye områder, som Brasil, har ført til press etter norsk offshore- og oljeservicekompetanse.

Før finanskrisen, i juli 2007, var Børsen 524,3 poeng på sitt høyeste. Enkelte meglerhus mener at dette nivået vil overgås i løpet av året.

Men, stadig høyere råvarepriser bidrar også til økte kostnader for de fleste bedrifter, og til syvende og sist, også den gjengse forbruker. Det kan hemme veksten i verdensøkonomien, og sette utvilklingen på Oslo Børs under press, noe meglerhusene er raske til å pepeke.

First ser Børsen i 540
First Securities tror energisektoren kommer til å fortsette å være i fokus fremover, og er svært positive til solenergiselskapet Rec samt oljeserviceselskapet Subsea 7, som ventes å styrke seg fremover.

Meglerhuset har en sterk kjøpsanbefaling på begge aksjer, og fremhever også IT-selskapet Atea med en sterk kjøpsanbefaling og kursmål 80 kroner.

Meglersjef Peter Wessel tror at hovedindeksen kan stige betydelig i løpet av året.



- Mitt kursmål er 540 poeng ved årsslutt, sier Wessel til DN.no.

Meglersjefen peker imidlertid på at økt spenning i Midt-Østen vil kunne medføre uholdbare høye energipriser, og gi verden et oljeprissjokk. Han er også urolig for at gjeldssituasjonen i PIGS-landene, Portugal, Island, Hellas og Spania, vil komme ut av kontroll og at de økonomiske problemene i Portugal skal smitte over på Spania.

Terra ser Børsen i 520
Terra Markets er også fortsatt positiv til det norske aksjemarkedet og tror at hovedindeksen ved Oslo Børs kan nå 520 poeng ved utgangen av året.

Meglersjef Kristoffer Sønnervik, Terra Markets
Meglersjef Kristoffer Sønnervik, Terra Markets

- Vi er grunnleggende positiv selv om markedet har en topp for året. Veksten hittil i år vært 3,6 prosent, og får man det hvert kvartal så begynner vi å nærme oss en normalavkastning for aksjemarkedet, sier Kristoffer Sønnervik, meglersjef for institusjonelle kunder i Terra Markets, til DN.no

Terra tror uroen i Midt-Østen vil vedvare og bidra til fortsatt høye oljepriser. Dette vil kunne legge en demper på veksten i verdensøkonomien, men meglerhuset tror ikke man vil se nivåer opp mot 150 dollar fatet, med mindre uroen sprer seg til Saudi-Arabia.

Frykter Saudi-uro
- Da har man virkelig noe å frykte. Man er mer komfortable med en oljepris på 110 dollar enn 130 dollar, markedet ønsker stabilitet og en passelig, men ikke for høy, oljepris. Verdensøkonomien tåler en oljepris på 120 dollar fatet som nå, men det er klart at en vedvarende høy oljepris kveler veksten i verdensøkonomien, sier Sønnervik.

Meglersjefen viser til at utviklingen i oljerelaterte aksjer ikke har gått i taket som følge av oppgangen i oljeprisen. Dette viser at markedet ikke mener at de nivåene man nå ser, kan opprettholdes i det lange løp, ifølge ham.

- Det er en viss nedsiderisiko i oljeprisen, men ikke så mye. Vi har vanskelig for å se en oljepris under 100 dollar fatet, og så lenge man opererer med en marginalkostnad for nye felt på omkring 80 dollar fatet, vil det være god fart i oljerelaterte aksjer, sier Sønnervik.

Meglerhuset tror at det finnes fortsatt oppside i Statoil-aksjen, men har ikke selskapet blant sine favoritter. Da er Terra mer positiv til oljeservice, subsea og seismikk, som opplever økt pågang som følge høy oljepris og funn i blant annet Nordsjøen, Barentshavet og Brasil.

Aker Solutions, Subsea 7, Seawell og Polarcus er selskaper innen sektoren som kan dra Oslo Børs mot 500 i løpet av høsten, ifølge Terra.

- Innenfor seismikk er Polarcus vårt førstevalg. De har båter i bestilling og tar levering på flere. Vi tror på rateoppgang i andre halvår, og ser for oss at selskapets nye båter vil få kontrakter slik at Polarcus vil komme opp i en markedsandel på 12-13 prosent, sier Sønnervik.

Nordea Markets frykter nedtur
Nordea Markets har en avventende holdning til aksjemarkedet på globalt plan, og anbefaler helst norske aksjer eksponert mot innenlands økonomi.

Meglerhuset er skeptisk til utviklingen i det norske aksjemarkedet i det korte bildet, og tror at man vil se en kraftig nedgang før det eventuelt tar seg opp igjen.

- Det er vanskelig å spå utviklingen for året, men jeg tror at vi skal i 380 poeng før vi skal i 500 poeng, sier aksjestrateg Jørn Lyshoel i Nordea Markets til DN.no, og fortsetter:

- Vi er nervøs for resultatsesongen, rett og slett fordi vi frykter marginene kan skuffe på grunn av den kraftige veksten i råvare- og oljepris. Vi frykter også for at amerikanske selskaper vil begynne å merke at privat konsum svekker seg. Vi anbefaler derfor å være avventende, sier Lyshoel.

Aksjestrategen fremhever RCCL og Norwegian som særdeles eksponert for en høy oljepris, og anbefaler å posisjonere seg i mer defensive og hjemmeorienterte aksjer som Schibsted, Veidekke, BW Homes og Statoil Fuel & Retail. Han frykter effekten av hva han venter vil være en svak resultatsesong i USA.

- Jeg synes at vi allerede ser det i makrotall fra USA, som estimatene for BNP-veksten i 2011, som har kommet ned i det siste. Vi tror også at en oljepris på 120 dollar blir tøft for konsumet i USA, og sånn sett være en risiko for at en del selskaper vil guide svakere på inntjeningen. Jeg er derfor skeptisk til aksjemarkedet de neste 3 til 4 månedene, sier Lyshoel.

Han er imidlertid til positiv til råvaremarkedet, og viser til at prisen på gull og sølv har skutt i været som følge av den amerikanske sentralbankens tilførsel av likviditet i markedet gjennom salg av statsobligasjoner.

Les også: Gullgalopp

Wall Street endte i pluss (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.