Derivatekspert og doktor i finansiell matematikk, Espen Gaarder Haug, tror USA og Europa er på vei inn i en dyp resesjon det vil ta mange år å komme ut av.

- Vi ser alt tegn til det som trolig kun er begynnelsen på en global kredittkontraksjon som nå er i ferd med å slå ut i realøkonomien. Først i USA, men Europa og store deler av verden vil trolig følge etter, sier han til Økonomisk Rapport.

Haug, som har spesialisert seg på å gi andre råd om hvordan man kan tjene penger i turbulente tider, mener det er flere grunner til at USA kan gå på en stjernesmell:

Arbeidsmarkedet er i ferd med å snu. Store selskaper som for kort tid siden annonserte at de ville ansette flere, sier nå i stedet opp folk i hopetall.

Pessimisme blant folk. Fører til en selvoppfyllende spiral med redusert forbruk og ytterligere dårligere inntjening for bedriftene.

Skatteinntektene til USA kan bli mindre, noe som fører til ytterligere underskudd på statsbudsjettet.

- Selv om FED skulle kutte renten i den korte enden, kan man på sikt få høyere renter i den lange enden, i hvert fall mer volatilitet, sier Haug ifølge Orapp.no.

Uroen kan, og vil, bre seg til Europa. I Norge kan det blant annet gi seg seg utslag i kraftig fall i boligprisene.

- Jeg ser for meg flere år med fallende eiendomspriser. Et fall på 20 til 30 prosent eller mer der det har steget mest vil ikke overaske meg i det hele tatt. I hyttemarkedet kan det falle enda mer, sier Haug.

Espen Gaarder Haug har doktorgrad fra NTNU, og har jobbet som forvalter og researscher blant annet hos JPMorgan og Chase Manhatten Bank.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.