Den danske sjefstrategen David Karlsbøl i Saxo Bank la like før nyttår frem en volumiøs sjokkrapport. Flere av spådommene er allerede i ferd med å bli virkelighet, skriver Finansavisen.

Karlsbøl, som var aksjetrader for over 30 år siden og ifølge avisen har hatt forbausende rett før, forventer en lang nedgangsperiode i de globale aksjemarkedene.

Konkurranse: Hvor skal børsen?

"Vet hvordan det kjennes"

Den danske sjefstrategen mener vi nettopp har avsluttet en 17 år lang periode med oppgang, hvor folk har blitt vant til dobbeltsifret avkastning og troen på at "børsen skal alltid opp".

- Nå kan vi få en tilsvarende periode med null eller negativ avkastning. Jeg vet hvordan det kjennes; jeg var aksjetrader på 70-tallet, sier Karlsbøl.

Det mye omtalte boligmarkedet i USA er syndebukken, og Karlsbø forventer ytterligere åtte prosent nedgang der. Han tror det er lite sannsynlig med et nytt bullmarked inntil det markedet stabiliserer seg.

Karlsbøl ser imidlertid ikke bort ifra en 5-10 prosent børsoppgang over de neste to-tre dagene, hvoretter nedturen fortsetter.

David Karlsbøls og Saxo Banks dramatiske spådommer for 2008:

1) Minst tre av USAs ti største boligbyggere går konkurs

2) Det kinesiske aksjemarkedet faller med 40 % på sensommeren

3) Kornprisene dobles – igjen!

4) På verdensbasis øker oljeprisene til USD 175

5) S&P500-indeksen faller 25 % fra toppen i 2007 til 1182

6) Veksten blir negativ i Storbritannia

7) EURSEK faller til 8,8000 (nå 9,4000)

8) USDSGD faller til 1,4000, men stiger deretter til 1,6000 (nå 1,6000)

9) EURHUF stiger til 275

10) Ron Paul velges som president i USA i 2008

Men den historiske presisjonen til i alle fall noen av Saxo Banks årlige ”dramatiske forutsigelser” gir uttalelsene vekt, og kan gi anledning til bekymring for økonomien i et bredere perspektiv, skrev Saxo Bank i en pressemelding da rapporten ble lansert.

- Noen av de viktigste forutsigelsene for 2007 var tett på å være, eller var, 100 % presise. Vi forutså at utlånsrenten på det amerikanske pengemarkedet ville nå 4 % i 2007. I siste kvartal nådde den 4,25 %, så vår ”dramatiske forutsigelse” traff faktisk kun 25 basispunkter feil. Det var det ikke mange markedskommentarer som forutså i starten av 2007. Vi så også fra begynnelsen en meget negativ tendens i den amerikanske byggesektoren i 2008. Vi forutså at S&P1500 Homebuilder Index ville nå 795 og relativt drastisk falle igjen til 521 ved utgangen av året. Vi var nære på, men nedgangen var alvorligere enn selv våre ”dramatiske forutsigelser” hevdet, og styrtdykket fra 751 på det høyeste til 252, sier Karsbøl.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.