Det kan ta lang tid før trykket i det norske boligmarkedet er tilbake. Sannsynligheten for at prisene vil fortsette nedover er stor, mener flere eksperter som DN privat økonomi har snakket med.

- Det vil forbause meg mye om vi ikke skal lenger ned. Når boligpriser faller har de nemlig en tendens til å fortsette nedover en stund. Det blir bare tipping, men to-tre år kanskje, sier professor i økonomisk historie ved NHH, Ola Grytten.

Les også: - Boligprisene skal opp i 2010

Fall følges av fall
SSB-forsker Erling Rød Larsen er enig.

Seniorforsker Rød Larsen undersøkte nylig ved hjelp av en modell utviklet av anerkjente amerikanske økonomer hvordan prisene i det norske boligmarkedet ble fastsatt i perioden 1992-2002. Han fant blant annet ut at prisutviklingen har vært avhengig av sin forhistorie.

- Internasjonalt ser vi typisk at prisene går over langsiktige trender både på vei opp og på vei ned, sier Rød Larsen til DN privat økonomi.

"Heiet på boligprisene"
En viktig årsak til dette er at folk har boligprisforventninger som forsterker hverandre.

- Det er bare å huske tilbake på fester og selskaper, så husker man hvordan folk heiet på boligprisene og forsterket hverandres syn på stadig stigende priser, sier Rød Larsen.

Rød Larsen sier det er notorisk vanskelig å spå om boligpriser, men tror fortsatt fall er mest sannsynlig. Et viktig poeng han trekker frem er fenomenet "sekvensieringsproblemet", som vil si at stadig flere vil selge før de kjøper.

- Men alle kan ikke selge før de kjøper. Derfor hoper objekter seg opp og det kan plutselig skape raske prisendringer, sier Rød Larsen.

Les mer i DN privat økonomi torsdag.






(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.