Skifergass-industrien har ikke det beste miljøryktet. For å frigjøre naturgass i skifer må det brukes enorme mengder vann som transporteres i enorme tankbiler for så å sprøytes ned i bakken for å bryte opp skifersteinen og frigjøre gassen. Vannet tilsettes kjemikaler som mange frykter kan ende opp i grunnvannet. Nylig er det kommet eksempler på at denne borepraksisen også har medført at folk har fått drikkevannet ødelagt av naturgass.

Les mer: - Drikkevannet brenner

Likevel kan skifergass være den rene energikilden verden trenger før fornybar energi kan overta, mener Nordeas oljeekspert.

- Skifergass-feberen i USA kan bli en pandemi, konkluderer Saltvedt i en fersk rapport.

Hun mener skifergass har potensial til å endre den globale energisituasjonen.

- En skifergass-pandemi kan til og med påvirke prisene og markedsutsiktene for andre energikilder som olje og kull og bli en bro til et lavkarbon-regime, skriver Saltvedt i en ny analyse.

Saltvedt skriver i analysen at selv om myndigheter over hele verden fokuserer på fornybar energi, vil det ta lang tid, og mye ressurser og subsidier før fornybar energi blir lønnsom og kan stå for en stor del av verdens energibehov.

Store ressurser brukes nå på å identifisere muligheter for å starte skifergassproduksjon også i Europa, Australia, Sør-Afrika, Sør-Amerika og Kina, påpeker hun.

- Naturgass regnes som den renest brennende av alle fossile brensler og produserer 30 prosent mindre karbon enn olje og 50 prosent mindre enn kull. Og ved søl, fordufter det enkelt og gir lite skade på miljøet.

Les også: Dette kan bli Statoils neste storkjøp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.