Vedvarende sterk sysselsettingsvekst, høy lønnsvekst og lav samlet prisstigning gir svært høy økning i husholdningenes kjøpekraft, fremgår det av Nordeas makroøkonomiske rapport Økonomisk Oversikt, som blir publisert i dag.

Et større press i økonomien i år enn tidligere ventet tilsier at nedgangen i veksten blir større i 2008. Neste år blir veksten i husholdningenes kjøpekraft betydelig lavere.

- Dersom det blir store overraskelser i lønnsveksten og inflasjonen vil det føre til at Norges Bank vil måtte øke renten raskere. Et rentenivå på for eksempel 6,5 prosent vil kunne gi nokså kraftige reaksjoner i boligmarkedet og eiendomsmarkedet generelt, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til DN.no.

Dersom vi ender på et høyere rentenivå enn tidligere antatt vil det kunne føre til en bråstopp i markedet, mener Juel.

Kraftig oppgang
Kraftig oppgang i boligprisene har vært en fellesnevner for land der den lave renten har utløst en høykonjunktur.

- Eiendomsmarkedet er viktig for økonomien. Det er det som drar oppgangen, sier Juel.

Boligmarkedet er en av de viktigste kanalene for rentepolitikken. Når sentralbankenes strategi er å heve renten i et langsomt tempo er risikoen for hard landing i boligmarkedet og i økonomien for øvrig liten, mener Nordea-økonomene.

- I Storbritannia lyktes Bank of England med å bringe prisveksten ned fra et svært høyt nivå uten å utløse et boligkrakk. I USA ble renten hevet i et raskere tempo og der har høyere rente ført til problemer i deler av markedet for boliglån. Med høy vekst i husholdningenes inntekter i år er det lite trolig at Norges Banks rentestrategi vil resultere i en hard landing. De neste 12-18 måneder vil veksten i boligprisene kunne avta til mellom null og fem prosent, skriver banken.

Sterkere krone
Selv om veksten blir lavere i 2008 regner ikke økonomene i Nordea med noen vesentlig økning i arbeidsledigheten. Inntjeningen i næringslivet vil trolig fortsatt være god og deres investeringsaktivitet høy. Regjeringen vil dessuten i flere år fremover kunne føre en mer ekspansiv økonomisk politikk.

I slutten av 2008 ventes i tillegg økt vekst i USA å bidra til en vekstoppgang internasjonalt. Norge vil som Storbritannia kunne oppleve at veksten i boligprisene tar seg noe opp igjen en tid etter at renten har flatet ut, ifølge banken.

Renteforskjellen mellom Norge og våre handelspartnere ventes å stige noe. Derfor tror økonomene i Nordea at kronen blir noe sterkere, også mot euroen.

- Det ventes i begrenset grad å skape problemer for næringslivet, ifølge meldingen.

Diskuter saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.