Like etter børsslutt mandag kom meldingen om at Sparebank 1 SR-Bank ønsker å kjøpe opp lillebror Sandnes Sparebank. Storbanken i Stavanger er villig til å betale opp mot 1,8 milliarder kroner for lillebror i sør. Sparebank 1 SR-Bank er syv ganger større målt i forvaltningskapital enn Sandnes Sparebank.

- Prisen betyr en premie i intervallet 30 til 50 prosent per egenkapitalbevis, fortalte administrerende direktør Arne Austreid i Sparebank 1 SR-Bank Dagens Næringsliv mandag ettermiddag.

- Vi vil skape sen sterk regional bank, fortsatte Austreid.

Igår kveld ble flørten høflig men kontant avvist av styret i Sandnes Sparebank.

- Styret i Sandnes Sparebank har behandlet innholdet i børsmeldingen og avviser det fremlagte offentlige tilbudet om sammenslåing med SpareBank1 SR-Bank. Likeledes avvises oppfordringen om å utsette behandling av forslaget om alliansetilknytning til Eika, heter det i pressemeldingen fra styret i Sandnes Sparebank

I meldingen heter det at Sandnes Sparebank ikke ønsker å bli innlemmet i en annen bank. Den vil være selvstendig.

- Det har ikke vært i tråd med Sandnes Sparebank sin langsiktige strategi å bli innlemmet i en annen bank. Sandnes Sparebank har hele tiden tydelig kommunisert strategien om å bestå som en selvstendig og lønnsom bank i Sandnes, heter det i meldingen.

Det indikerte budet på opp mot 1,8 milliarder kroner hevder styret i Sandnes Sparebank bare vil bety en kortsiktig gevinst for eierne av bankens egenkapitalbevis.

- Eierne av egenkapitalbevis i Sandnes Sparebank ville fått en kortsiktig gevinst målt mot dagens børskurs gjennom prisnivået indikert fra SpareBank1 SR-Bank. Dette prisnivået reflekterer likevel ikke de underliggende verdiene i Sandnes Sparebank. Alternativet ved drift, som en del av Eika Alliansen, vil forventes å gi eierne lik eller større avkastning på sikt enn gjennom en overtakelse fra SpareBank1 SR-Bank, heter det i meldingen.

Fra før eier Sparebank 1 SR-Bank rundt 10 prosent av egenkapitalbevisene i Sandnes Sparebank. Budet fra Sparebank 1 SR-Bank kommer etter at Sandnes Sparebank nylig informerte at banken ville gå inn i Eika-alliansen. I et brev til forstanderskapet i Sandnes Sparebank redegjorde styret i Sandnes Sparebank for tre strategiske alternativer.

  • Stå alene som i dag
  • Samarbeid med B5 om innkjøp av leveranser fra Evry
  • Bli del av Eika-alliansen.

Å stå alene ble av styret i banken vurdert som uaktuelt.

- Vi mener det finnes et fjerde alternativ. Det er å gå sammen med oss og lage en sterk bank i regionen, sier Arne Austreid i Sparebank 1 SR-Bank.

Han legger ikke skjul på at Sparebank 1 SR-Bank over lengre tid har forsøkt å få til en dialog om fusjon med Sandnes Sparebank.

De sonderingene har så langt ikke ført frem, sier Austreid og viser til at banken nå ønsket å gjøre sin interesse kjent for egenkapitaleierne i Sandnes Sparebank  og andre interesserte. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.