Finans Norge oppfordrer regjeringen og finansminister Siv Jensen (Frp) til å følge opp løftene om bedre tilrettelegging for privat sparing når statsbudsjettet kommer til høsten.

– Regjeringen har lovet å tilrettelegge for mer sparing, og samtidig uttrykker myndighetene stadig bekymring for nordmenns låneopptak.

Da er det naturlig å forvente at regjeringen følger opp sine spareløfter i statsbudsjettet for 2015, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.

– BSU-beløpet bør dobles

Han har henvendt seg til Siv Jensen og bedt om sparesvar i statsbudsjettet. Forventningene er størst når det gjelder pensjonssparing og BSU (boligsparing for ungdom). For sistnevnte er oppskriften han foreslår svært enkel:

– Regjeringen bør utvide BSU-ordningen og doble beløpsgrensen.

Kreutzer sier en styrking av BSU-ordningen vil gi unge mennesker bedre insentiver til å spare til egen bolig og komme seg inn på boligmarkedet.

– Vi har allerede levert den største forbedringen i BSU-ordningen på en årrekke, lyder svaret fra statssekretær Jon Gunnar Pedersen (H) i Finansdepartementet til NTB.

Han sier det fortsatt er regjeringens mål å forbedre rammene for de to spareordningene Kreutzer trekker fram – og for sparing generelt.

– Regjeringen har også redusert skatten på kapitalinntekter for alle, ikke bare bedriftene, slik de rødgrønne foreslo.

Ingen budsjettavsløringer

Endring av både pensjonssparing og boligsparing er tatt med i regjeringserklæringen og i samarbeidsavtalen med KrF og Venstre. Kreutzer mener derfor det ikke er grunn til å vente lenger med å gjøre noe. Han ønsker seg økte grenser for innbetalinger til individuell pensjonssparing.

– I tillegg bør det være symmetri i fradrag for innbetaling til og beskatning av utbetalingene fra ordningen.

På dette området er ikke Pedersens svar like direkte, og ikke overraskende er han lite villig til å komme med budsjettløfter eller avsløringer til finansnæringen nå.

– Når de videre forbedringene kommer, blir et budsjettspørsmål som vi ikke flagger på forhånd. Husk at vi også skal ha det endelige pensjonssystemet for arbeidslivet på plass, og forberede en stor skattereform når Scheel-utvalget kommer, sier statssekretæren og minner om at «alle disse spørsmålene henger sammen».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Varsler betydelig skattekutt
 

Mange av de rikeste betaler lite i formuesskatt