Republikanernes mindretallsleder i Senatet, Mitch McConnell, utelukker å øke skattene for de rikeste amerikanerne. Nå er det overforbruket som må stagges, sier han.

Politikerne må heller finne ut av hvordan man skal kutte de offentlige utgiftene for å få kontroll over USAs tyngende gjeld, mener McConnell.

– Skattesaken er ferdig, over, avsluttet, sa Kentucky-senatoren i ABCs program «This Week With George Stephanopoulos» søndag.

– Det er bak oss. Nå er spørsmålet hvorvidt vi kommer til å gjøre noe med det største problemet som truer vårt land og vår fremtid: Overforbruket vårt, la han til.

Gjeldstaket
USAs Kongress klarte i siste liten å vedta en budsjettavtale som utsetter det såkalte budsjettstupet med to måneder, men fortsatt gjenstår det vedtak om utgiftsreduksjoner og heving av gjeldstaket.

Ved å utsette de vanskelige sakene legger avtalen opp til en enda mer opphetet diskusjon i slutten av februar. Da må nemlig finansdepartementet be Kongressen om på nytt å heve grensen for hvor mye gjeld USA kan pådra seg.

Dermed går hele diskusjonen om budsjettstupet tilbake til utgangspunktet: en politisk dragkamp mellom Obama og Republikanerne om nok en gang å heve gjeldstaket.

Det var striden rundt gjeldstaket i 2011 som førte til at Kongressen inngikk kompromisset om de automatiske skatteøkninger og utgiftskuttene – det såkalte budsjettstupet – som skulle tre i kraft dersom det ikke ble enighet om budsjettet.

Ringvirkninger
Hvis ikke gjeldstaket heves slik at regjeringen får lånt mer penger, kan USA bli tvunget til å misligholde statsgjelden, noe som kan få store følger for den globale økonomien.

McConnell brukte derfor søndag morgen til å legge fram sine synspunkter før diskusjonen om gjeldstaket kommer ordentlig i gang.

Republikanerne vil kutte stort i blant annet den offentlige helseforsikringsordningen for eldre og handikappede, Medicare, og andre velferdsordninger for å kunne heve taket. Demokratene vil heller gå fram på en «balansert» måte ved både å heve skattene for de rike og i tillegg kutte i offentlige utgifter.

Tøff linje fra Obama

President Barack Obama akter imdiertid denne gang å kjøre en tøff linje overfor sine politiske motstandere, skriver den britiske avisen The Guardian.

- Hvis Kongressen ikke vil gi USA muligheten til å betale sine regninger i tide kan konsekvensene for den globale økonomien bli katastrofale, sa Obama under en tale lørdag, og understreket samtidig at han ikke vil tolerere trusler fra det republikanske partiet i forbindelse med forhandlingene.

I 2011 kranglet politikerne i Washington for lenge om å heve gjeldstsaket, noe som fikk kredittvurderingsselskapet Standard & Poor’s overraskende til å kutte USAs kredittvurdering et hakk.

- De amerikanske borgere og selskaper har ikke råd til at vi spiller det samme farlige spillet igien, sa Obama under sin tale.

Les også: Mener USA har sviktet sine egne: - Dette kan bli stygt

IMF ikke fornøyd med USAs budsjetthåndtering



- Usikkert hvor lenge USA kan unngå konkurs (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.