Videokonferanse-selskapet Tandberg er bare ett av svært mange it-selskaper som hevder folk vil investere i produktene deres for å spare penger – også i nedgangstider.

Men analytikerne tror ikke at dette vil bli fasiten etter den enorme finansuroen som nå herjer. For analytikerestimatene har nemlig kommet kraftig ned siden før forrige kvartalsrapport, ifølge estimater SME Direkt har hentet inn for TDN Finans blant 13 meglerhus.

Tandberg legger frem sine kvartalstall i ettermiddag, og på tross av store estimatkutt anbefaler 12 av de 13 meglerhusene kjøp av aksjen.

Siden estimatinnhentingen i juli har nemlig analytikerne nedjustert omsetningsveksten i 2009 og 2010 med 6,4 prosent og 8,9 prosent. Forventningene til driftsresultat er tatt ned med 11,1 prosent for 2009 og 15,7 prosent for 2010, mens estimatene for resultat før skatt for 2008 og2009 nedjusteres med henholdsvis 11,2 og 16,2 prosent.

Mindre vekst
Tandberg ventes i gjennomsnitt å legge frem et driftsresultat på 44,2 millioner dollar i tredje kvartal 2008, mot 38,7 millioner dollar samme periode året før.

-Fremfor alt vil salget til føderale kunder i USA være avgjørende for resultatene. Det skal også bli spennende å se i hvor stor grad valutasvingningene har påvirket marginene i positiv retning, sier Ole Jørgen Rød i First Securities

Rød mener fokuset vil være på hvordan Tandberg vurderer salgsmulighetene i fjerde kvartal.

-Vi befinner oss i et utfordrende makroklima og vi ser etter signaler på salget mot bedrifter og finanssegmentet, sier han.

For avhengig av nysalg
Analytiker Anita Huun i Handelsbanken Capital Markets er den eneste analytikeren som har vært negativ til aksjen. Hun mener utfordringen til Tandberg blant annet ligger i at andelen gjentagende inntekter er lav, noe som gir svak visibilitet, og selskapet må hele tiden generere nysalg.

Hun viser også til den høye eksponeringen mot bank/finans.

-Vi tror man vil se en svekkelse i etterspørselen, kanskje allerede i neste kvartal. Salgsyklene blir lengre og kundene går in i en vente og se-modus, sier Huun, og legger til:

-Det er helt naturlig i en fase hvor usikkerheten knyttet til makrobildet er så stor. Kundene vil utsette nyinvesteringer, alternativt se etter løsninger som gir en del av de samme fordelene, men har en lavere initiell investering.

Meglerhusenes kursmål varierer mellom 78 og 150 kroner, mens snittet ligger på 108 kroner. Tandberg-aksjen ble tirsdag handlet til 62 kroner, og har falt nesten 45 prosent hittil i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.