Bonde Hans Naphaug (59) fikk låne 225.000 kroner av nabo Øystein Stray Spetalen etter en fatal investering, skriver Dagens Næringsliv.

DN skrev lørdag at flere nordmenn er blitt lovet opptil en dobling av investeringen ved å låne ut penger til investeringsselskapet «NordWest Consulting» (NWC).

Tre år senere er selskapet fortsatt ikke operativt.

Naphaug var en av dem som lot seg friste, og sa ja til å stå som garantist for et lån til investeringsselskapet på 3,2 millioner kroner med sikkerhet i landbrukseiendommen. Som takk for hjelpen, ble han lovet en rente på mer enn 20 prosent av lånebeløpet.

Eiendomsutvutvikler Stein Haugan skulle skaffe penger for NWC, og utleverte et pant på 4,8 millioner kroner i Naphaugs landsbrukssiendom som sikkerhet. Etterpå trakk Haugan seg ut og overførte pantedokumentet til kunst-og antikvitetssamler Kalle Børressen. ifølge Naphaug fikk han ikke vite noe om overdragelsen.

– De er storsvindlere, sier Hans Naphaug til DN.

Han hevder også at en urådighetserklæring på hans landbrukseiendom ble etablert ved hjelp av forfalskede dokumenter, noe Stein Haugan bestrider.

Kjøpte tilbake med Spetalen-lån
Til slutt fikk Naphaug hjelp av nabo og profilert investor Øystein Stray Spetalen.

– Jeg fikk hjelp av min rike nabo. Jeg fikk et lån på 225.000 kroner av Spetalen for å kjøpe tilbake urådighetserklæringen, sier Naphaug.

Ifølge Naphaug er renten på låneavtalen på seks prosent. I dag er urådighetserklæringen registrert på Spetalens selskap Ferncliff.

Spetalen ønsker ikke å uttale seg om saken.

– Det har jeg ingen kommentar til. Det er interne ting, og det kommenterer jeg ikke, sier Spetalen til Dagens Næringsliv.