Øystein Stray Spetalen uttalte på onsdagens Skagenkonferanse at forvaltningen av Oljefondet koster mellom 15 og 20 milliarder kroner i året.

Les også: -Den største finansielle katastrofen noensinne

I ettertid har Norges Bank, som har ansvaret for det som formelt heter Statens pensjonsfond - utland, pekt på at årsrapporten for 2007 viser en kostnad på 1,8 milliarder.

Etter tre kvartaler i 2008 er kostnadene kommet opp i 1,4 milliarder.

Oppgir ikke alt
Problemet er bare at årsrapporten til Oljefondet ikke forteller hele sannheten. Hver gang forvalterne selger eller kjøper aksjer betales det avgift, også kalt kurtasje, til meglerhuset der forvalterne jobber.

Dette er en kostnad Norges Bank ikke inkluderer når den regner seg frem til hva forvaltningen koster.

- Ti milliarder
Spetalen skriver i en e-post til DN.no at forvaltningskostnader inkludert fee, lønn, kommisjoner ved kjøp og salg av aksjer og obligasjoner vanskelig kan komme under 0,5 prosent av porteføljens verdi på årsbasis.

- Det blir ti milliarder, sier investoren som har bred erf#229 med forvaltning av egne og andres penger.

Regnestykket baserer seg på at Oljefondet forvaltet 2.000 milliarder kroner i 2008.

Norges Bank bekrefter overfor DN.no at kurtasje ikke inngår i kostnaden som oppgis i årsrapporten, men ønsker ikke å utdype dette nærmere.

Vil ikke svare nå
- Det blir for teknisk, så det har ikke jeg noen mulighet til å si noe generelt om nå. Det du kan sitere meg på, er at vi har skrevet om transaksjonskostnader og forvaltningskostnader i hver eneste årsrapport siden 1998. Spørsmål rundt dette svarer vi gjerne på i forbindelse med vår pressekonferanse, sier Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i Norges Bank til DN.no før han legger til at banken ikke svarer på utspill fra andre.

11. mars kommer Norges Bank til å legge frem resultatene for forvaltningen av Oljefondet for 2008, og først da er det anledning til å få mer konkrete svar på hvor mye totaltkostnaden for forvaltningen i virkeligheten er.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.