Øystein Stray Spetalen tror det blir verre før det blir bedre og har i lang tid solgt unna aksjer. Ved årsskiftet satt han med 800 millioner kroner i banken, skriver Dagens Næringsliv.

-Vi hadde nesten ikke aksjer igjen ved nyttår og vi har fortsatt med å selge aksjer i år. Vi har ikke hatt noen gode ting å putte pengene i, sier Spetalen til DN.

Gjeld vil han helst unngå for enhver pris.

- Da kan andre få kontroll på deg og det viktigste i verden er å være en fri mann, mener Spetalen

"Folk er blitt uforsiktig"
Tross børsfallet mener spetalen oppsiden er liten i mange selskaper. Nå venter han på skandalene i noen av de mindre børsselskapene.

- Enkelte selskaper er for høyt priset og når de kollapser, vil også de gode selskapene bli revet med. Dette er standard i et aksjemarked som har vært positivt over lengre tid. Folk er blitt uforsiktig og putter penger i ting som de ikke aner hva er for noe og som de ikke skjønner noe av. Så vil de ikke gå inn i de gode tingene, bare sitte i de dårlige tingene og så må de dårlige tingene bli helt gruset og så vil aksjemarkedet komme opp igjen, mener Spetalen.

Les også: Spetalens hemmelighet

"Mystiske prosjekter med kompliserte løsninger"
Spetalen mener aksjemarkedet de siste årene har vært styrt av meglerfirmaer, meglere og enkelte hedgefond. Han viser til at selskapsanalysene fra meglerfirmaene kun er konsentrert om selskaper som er meget høyt priset og ofte har en dårlig kontantstrøm. Samtidig har meglerhusene tjent store penger på disse oppdragene enten gjennom nedsalg fra store aksjonærer eller for å hente inn penger for dem.

- Dette har en sett de siste to årene og særlig innen de områdene vi jobber mye med energi og olje. Ser en på prosjektene meglerfirmaene kommer med, er det enorm risiko og forholdsvis beskjeden oppside for aksjonærene. Plutselig kommer det mystiske prosjekter med løsninger som er veldig kompliserte og med stor risiko. Det er kjennetegnet på et marked som er i ferd med å toppe, mener Spetalen.

Han vil ikke være bombastisk om hvor aksjemarkedet skal og er usikker. Han tror det som har minst nedside er det amerikanske aksjemarkedet.

Les også: Spetalens syv dødssynder (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.