Temperaturen holder seg høy i Prospector Offshore Drilling

Maktkampen mellom investor Øystein Stray Spetalen og seriegründer Bjarne Skeie om riggselskapet Prospector Offshore fortsetter.

Vi får håpe at ekstraordinære generalforsamlinger ikke blir en månedlig hendelse Jarle Sjo, Odin-fondene og leder av valgkomiteen

Spetalen-relaterte selskaper har bedt selskapets styre om å kalle inn til en ny ekstraordinær generalforsamling for å skifte ut styremedlemmene, ifølge en melding torsdag.

Dette følger kort tid etter at en ekstraordinær generalforsamling mandag stemte inn Spetalens kandidat til ny styreleder, Gunnar Hvammen (se faktaboks).

Selskapene som ønsker en ekstraordinær generalforsamling er Dasut, Ferncliff DAI 1, Ferncliff TIH, Ferncliff Maris, Tycoon Industrier, Nordic Construction Barges I og II, Gross Management og Saga Tankers, som totalt representerer 29,08 prosent av utstående aksjekapital i Prospector.

Gruppen av selskaper ønsker at det eksisterende Prospector-styret skal gå av og at ny styremedlemmer velges. I tillegg ønsker selskapene valg av en ny valgkomite.

Gruppen med selskaper vil senere komme tilbake med forslag til nye styremedlemmer og forslag av nye medlemmer i valgkomiteen, opplyses det i meldingen.

Prospector-styret bekrefter at det forbereder seg på å innkalle til ekstraordinær generalforsamling, og at relevante dokumenter vil bli gjort tilgjengelig i henhold til vanlige prosedyrer.

- Til etterretning
Leder av valgkomiteen i Prospector og representant for aksjonæren Odin-fondene, forvalter Jarle Sjo, opplyser til DN.no at aksjonærer som eier mer enn 10 prosent kan kalle inn til generalforsamling og foreslå endringer i styret og valgkomitee

- Spetalen eier 29 prosent og ønsker endringer. Det tar vi til etterretning, sier han.

Under den ekstraordinære generalforsmalingen mandag hadde valgkomiteen innstilt Arve Andersson som ny styreleder, mens Spetalen ønsket Gunnar Hvammen. Det endte med at Hvammen ble valgt inn i styret, og at styreledervervet fremdeles står uavklart.

- Du sitter som leder av valgkomiteen, tolker du dette som et signal om mistillit?

- Det er generalforsamlingen som velger valgkomité, og sittende valgkomité ble valgt i april i år. Nå har det vært store endringer i eierstrukturen i selskapet, og det er naturlig å gjøre en vurdering på om komiteen har støtte av de nye eierne, sier han.

Vil ha ro
Forvalteren er ikke bekymret for et eventuelt nytt styre i Prospector, og viser til at Spetalen ved flere anledninger i media har uttalt at han er opptatt av likebehandling av aksjonærene.

- Jeg er overbevist om at han får på plass et styre og en valgkomité som ivaretar alle aksjonærenes interesser, sier Sjo.

Han ønsker nå at det skal begynne å roe seg i riggselskapet.

- Jeg håper det snart blir ro rundt selskapet, og vi får håpe at ekstraordinære generalforsamlinger ikke blir en månedlig hendelse med de ekstra kostnadene det medfører, sier han.

Spetalens inntog i Prospector PROS har bidratt til at selskapets aksjekurs har steget over 60 prosent sålangt i år. Prospector er sist omsatt for 21,80 kroner per aksje, som verdsetter selskapet til rundt 2,1 milliarder kroner.

Dagens aksjekurs er imidlertid godt under nivåene rundt 28 kroner, som blant annet Skeie måtte ut med for å sikre seg flere aksjer da en annen storaksjonær, Odin-fondene, valgte å lette beholdningen i forkant av denne ukens ekstraordinære generalforsamling.

Det har ikke lykkes DN.no å komme i kontakt med Øystein Stray Spetalen eller Glen Ole Rødland i Ferncliff. Bjarne Skeie ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Les også:
Asia i dag: Nedturen fortsetter
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.