Øystein Stray Spetalen er en av Norges mest vellykkede investorer. Hemmeligheten bak suksessen hadde du kanskje ikke tippet - Han investerer bare i kjedelige selskaper.

- En god investor skal være som en god lege. Stille rett diagnose basert på historiske erf#229er og kunnskap og deretter gjøre rett handling. Det er ikke alle som vil ha medisiner med en gang, men etter hvert tar de i mot, sier direktør Glen Rødland i Øystein Stray Spetalen-kontrollerte Ferncliff TIH.

Direktøren holder foredrag på Norske finansanalytikeres forenings (NFF) seminar om rikets tilstand i Oslo tirsdag.

Den største hemmeligheten bak Spetalens investeringer er at Ferncliff utelukkende investerer i selskaper som er kjedelige.

Bakgrunnen er at investeringsselskapet virkelig skal ha forståelse om verdiskapningsprosessen i selskapet.

  - Vi investerer i energi, råvarer og andre tradisjonelle næringer. Vi investerer ikke i ting som går på strøm, altså teknologibedrifter. Det forstår vi ikke verdidrivningen i, sier Rødland.

Må vite hva man kan
Ferncliff holder seg også unna oppstartsbedrifter og venture, motesektorer og andre bedrifter der investeringsselskapet ikke forstår forretningsmodellen og verdidriverne.

- Man må vite hva man tror man kan, for selv der du tror at du kan noe bommer du, sier Rødland.

Direktøren nevner investeringer som Noble Denton, Strata Marine & Offshore, GGS og Standard Drilling som kjedelige, tradisjonelle investeringer i olje- og energirelaterte selskaper.

Innenfor råvarer og leverandører har Spetalen investert i Kverneland, spinoffen Gregoire og lakseselskapet Salmar. En mer tradisjonell investering er Spetalens aksjepost i Bank 2.

Bygger opp, selger ut
Investeringsselskapet ser etter bedrifter som kan kjøpes opp og siden bygges til noe stort. Rødland nevner eksempelet oljeselskapet Altinex, som senere ble til Noreco, der Ferncliff hjalp til med to oppkjøp.

Mindre kjente selskaper som Noble Denton og Strata Marine har blitt til ved oppkjøp av en rekke selskaper som passer til hverandre. En annen filosofi er restrukturering og opphugging.

- GGS hadde lite penger og drev med mye. Kverneland har vi refinansiert og skilt ut et selskap. Og det er kjent at et av våre forslag i Norske Skog er å redusere gjeld, og gjøre en restrukturering, sier Rødland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.