Å rangere idrettsprestasjoner fra ulike tider eller ulike idretter er populært, men omstridt. Slike rangeringer koker så å si alltid ned til subjektivt skjønn.

Men nå har uansett et avansert dataprogram funnet ut at fire av verdensmesterne i sjakk siden 1886 er i en klasse for seg, etter analyse av over 25.000 sjakkpartier, skriver danske Ingeniøren

Foran Fischer og Kasparov

Og helt på topp troner Magnus Carlsen knapt foran russeren Vladimir Kramnik, med legendene Bobby Fischer og Garry Kasparov rett bak.

Analysen er gjennomført av Jean-Marc Alliot ved «Institut de Recherche en Informatique de Toulouse» ved hjelp av en versjon av sjakkprogrammet Stockfish 6 med en såkalt Elo-rating på 3150, som er langt over hva noen sjakkspillere i verden har vært i nærheten av.

 Magnus Carlsen topper Elo-ratingen i dag med 2832, og har som best hatt 2889,2. Mer om Elo-rating og dens historie finnes blant annet her.

Jean-Marc Alliot har lagt hele analysen åpent frem i en artikkel og database som utgis av International Computer Games Association.

Skeptisk, men ikke avvisende

Danmarks beste sjakkspiller Peter Heine Nielsen, som er coach for Magnus Carlsen, er skeptisk til, men ikke avvisende overfor, hvor egnet databruk er til å finne de beste sjakkspillerne. Et problem ifølge Nielsen er at et «perfekt» parti sjakk blir et parti uten feil sett fra dataprogrammets vurderinger.

– Dette oppstår typisk hvis begge spillerne er forsiktige og går etter remis. Jeg vil tro begivenhetsløse remiser vil score bedre enn hva vi anser for høydepunktene; komplekse kamp-partier, sier han til Ingeniøren.

Også Alliot, som har gjennomført den nye analysen, er inne på noe av det samme. Han bemerker ifølge Ingeniøren at det kan være problematisk å avgjøre om en spiller som generelt er best til å finne de riktige trekkene, men som gjør alvorlige feil innimellom, er bedre eller dårligere enn en spiller som aldri finner de aller beste trekkene men til gjengjeld heller aldri gjør store feil.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sjakkens Formel-1
Stormester Leif Erlend Johannessen forklarer forskjellen på lyn- og hurtigsjakk.
01:38
Publisert: