Denne helgen går VM i dataspillet Fortnite av stabelen i New York. Der 40 millioner spillere skal ha forsøkt å kvalifisere seg til turneringen, var det kun 100 som sikret seg plass.

Blant disse finner man tre norske tenåringer.

Selv premiepotten danker ut utbetalingene en gullvinner kan hente hjem fra profilerte turneringer som Wimbledon eller golfturneringen US Masters – dersom man spiller seg helt til topps, reiser man hjem med en sjekk på tre millioner dollar i sekken.

– Jeg er ganske motivert av pengene. Tre millioner dollar er rundt 25 millioner kroner, sa Endre Byre til D2-magasinet i forkant av VM-turneringen.

Endre «Endretta» Byre (14) er én av i alt tre norske utøvere som deltar i turneringen. Sammen med Martin «MrSavage» Foss Andersen (16) er han kvalifisert til kveldens finale i spillet, der deltagerne konkurrerer én mot én.

Han kjemper om tre millioner dollar i VM i «Fortnite» d2Plus

Norsk seier lørdag

Lørdag vant vestfoldsgutten Emil «Nyhrox» Berquist Pedersen (16) gull sammen med sin lagkamerat David «Aqua» Arnould. Begge spiller for e-sportslaget Cooler e-sport, og kommer til å dele pengepremien på nesten 26 millioner kroner.

– Jeg tror det handler om hvor mye vi har puttet i spillet og hvor seriøst vi har tatt det. Jeg spilte for vennene mine, faren min og mine fans, sa Pedersen etter seieren fra scenen i New York, melder VG.

Norske Emil «Nyhrox» Bergquist Pedersen (til venstre) og Thomas «Aqua» Arnould etter at de vant gull i VM i Fortnite, i New York lørdag 27. juli.
Norske Emil «Nyhrox» Bergquist Pedersen (til venstre) og Thomas «Aqua» Arnould etter at de vant gull i VM i Fortnite, i New York lørdag 27. juli. (Foto: Johannes Eisele/AFP/Scanpix)

E-sport, eller elektronisk sport, har vært i kraftig vekst de siste årene. Det blir stadig flere som er e-sportsutøvere på heltid. Konkurransen foregår ved at utøvere, som gjennom kvalifiserende runder, møtes i en hall for å konkurrere mot hverandre i ulike dataspill.

Fortnite er et skytespill, som går ut på å beseire andre deltagere for å samle opp våpen, rustninger og andre gjenstander som kan hjelpe dem overvinne sine motstanderne. Den som står igjen til slutt, har vunnet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.