– Hvis du ikke har de spesielle spillerne, stiller man mye svakere, sier Sander Austad Dale (20).

Skien-mannen er bedre kjent blant deltagerne på Norway Cup i Oslo som Youtube-stjernen «Randulle».

Han har over 113.000 følgere på videonettsiden Youtube, der han legger ut underholdningsvideoer av at han spiller dataspillene Fifa og Fortnite.

Fotballspillet Fifa 2019 er like rundt hjørnet og lanseringen er satt til 28. september.

Spillets klart mest populære funksjon er Ultimate Team, der man kan utvikle lag med verdens beste fotballspillere ved bruk av digitale spillerkort. Blant videoene Dale har mest visninger på, er det innslag av at han åpner pakker med fotballspillerkort i denne modusen i spillet.

Disse pakkene kalles «lootbokser», eller forundringspakker. Man vet ikke hvilke spillerkort man får, før man har kjøpt og åpnet pakken.

Pakkene inneholder spillekort med diverse fotballspillere, som man videre kan spille med i fotballkamper på Fifa. Den raskeste måten å skaffe de beste spillerkortene på er å kjøpe forundringspakker for ekte penger.

Av denne grunn er pakkene blitt en ny gigantinntekt for spillselskaper som for eksempel Electronic Arts, som står bak Fifa-spillene.

I 2017 ville pakkene, som finnes både i Fifa og Madden, et lignende spill for amerikansk fotball, stå for inntekter på 800 millioner dollar, ifølge Games Industry.

Det tilsvarer rundt 6,6 milliarder kroner etter gjennomsnittskursen i 2017.

- Youtube står alltid i hodet ditt
Sander Austad Dale, også kjent som Randulle på Youtube, gir innsikt i hverdagen sin.
01:41
Publisert:

Stemples som pengespill

Pakkene er ikke ukontroversielle. Fordi man ikke vet hva man får på forhånd, har flere land begynt å regne pakkene som pengespill. Den samme diskusjonen pågår også i Norge.

Dales mest virale video, som inkluderer slike pakkeåpninger, har over 300.000 visninger. Selv om han åpner pakker for underholdningens skyld, er det ikke noe han anbefaler fansen sin å gjøre.

Tottenham-spilleren Harry Kanes mest verdifulle kort i Fifa Ultimate Team.
Tottenham-spilleren Harry Kanes mest verdifulle kort i Fifa Ultimate Team. (Foto: Skjermdump: EA.com)

– Jeg har ikke helt oversikten over nøyaktig hvor mye jeg har brukt, men det er minst et femsifret beløp. Grunnen til at jeg åpner «lootbokser», er delvis fordi jeg har økonomien til det, men hovedsakelig for underholdningens skyld, sier Dale, som nå advarer mot å kjøpe Fifa-pakkene.

Åpnet pakker for 50.000 kroner

Førsteamanuensis Rune Mentzoni ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen har forsket mye på forundringspakker i Fifa Ultimate Team, og mener markedsføringen av de inne i spillet er omfattende.

– Når man kjøper pakkene, har man ingen informasjon om hva man kan få. Jeg mener at Ultimate Team bør anses som en form for gambling, og reguleres slik, sier han.

Selv gjennomførte han et eksperiment der han åpnet spillpakker i Ultimate Team til en verdi av 50.000 kroner, for å undersøke mønstre i hva man får tilbake.

Han kom frem til at man i snitt mistet rundt halvparten av pengene i form av markedsverdien til spillkortene for hver pakke man åpnet, der noen ekstremt sjeldne kort dro opp verdien.

Foreløpig lovlig

I Nederland og Belgia har lotterimyndighetene gått inn for å betegne visse typer forundringspakker for gambling. I Norge er Kulturdepartementet i samarbeid med Lotteri- og stiftelsestilsynet i gang med et lovprosjekt for å lage et utkast til ny lov om pengespill, hvor det blant annet undersøkes om det er behov for reguleringer rundt slike pakker.

Trude Felde er seniorrådgiver i Lotteritilsynet.
Trude Felde er seniorrådgiver i Lotteritilsynet. (Foto: Vegard Fimland / Lotteritilsynet)

– Nederland har bøtelagt dataspillutviklerne og satt en frist for betaling, mens Belgia sier de vil prøve med dialog før de eventuelt iverksetter sanksjoner. Flere lands pengespillmyndigheter gir uttrykk for at de er frustrerte over at det er vanskelig å komme i dialog med dataspillutviklerne, som naturlig nok ikke ønsker å bli forbundet med gambling, skriver seniorrådgiver Trude Felde i Lotteritilsynet, som forvalter norsk pengespillovgivning, i en epost til DN.

Hun er medlem av arbeidsgruppen Forum for Spilltrender som ble opprettet på oppdrag av Kulturdepartementet i fjor for å komme med anbefalinger til Kulturdepartementet for endringer i lovverket på pengespillområdet.

Hun sier at det kreves en pengepremie før en spillfunksjon som forundringspakkene kan anses som gambling – og oppfatter at Fifa har strenge regler for muligheten til å dra ut økonomisk vinning fra spillerpakkene.

– Selv om man betaler for kortpakkene, og det er helt eller delvis tilfeldig hvem som vinner de ulike kortene, ville det likevel være vanskelig å komme til den konklusjon at det foreligger en premie av økonomisk verdi, slik gjeldende lov krever, skriver Felde.

Vil vise oddsen i Fifa 19

Etter at Nederland og Belgia besluttet å anse spillpakkene i Fifa som gambling, gikk visepresident Daryl Holt i EA i slutten av juni ut med at produsenten ville begynne å vise odds til Fifa-spillerne.

EA skriver til DN at det ikke kjenner seg igjen med påstanden om at man må betale penger for å stille sterkt i Ultimate Team.

– Hele Fifa Ultimate Team kan bli spilt uten å bruke penger – kjøp er helt valgfritt. En spillers evne til å vinne i Ultimate Team er uavhengig av villigheten til å betale. Spillere kan oppnå pakker ved å spille seg opp til dem i spillet. I tillegg kan man handle spillere på et marked i spillet der man kan handle for mynter opptjent i spillet, skriver selskapet i en uttalelse, videreformidlet av kommunikasjonsrådgiver Caitilin Doherty.

EA forklarer at pakkene i spillet konstant endrer seg og at oddsene også kan gjøre det over tid. Hun bekrefter at det vil komme oddsfremvisning i neste versjon av spillet:

– For første gang i Fifa 19 kommer vi til å annonsere pakkeodds for alle Fifa Ultimate Team pakker, som spillerne har tilgang til før kjøp, skriver selskapet.

EA skriver at selskapet er uenig i at Ultimate Team bør anses som gambling.

– Vi har ikke sett Mentzonis forskning, og kan derfor ikke kommentere den. Men vi er fullstendig uenige i at Fifa-spillet eller Ultimate Team modusen kan på noen som helst måte bli sett på som gambling.(Vilkår)