Siden lanseringen av spillet «Conan Exiles» – og børsoppgangen som fulgte med det i starten av året, har dataspillprodusenten Funcoms aksjekurs halvert seg.
Det skjer til tross for at selskapets økonomiske resultater så langt i år har vært langt bedre enn det har vært de siste årene.
Mandag offentliggjorde Funcom planer om å starte et nytt selskap, sammen med rettighetsselskapet Cabinet Entertainment. Det nye selskapet, kalt Heroic Signatures, skal sitte på de interaktive rettighetene – rettighetene til videospill – til ulike spillkarakterer oppfunnet av forfatteren Robert E. Howard – deriblant «Conan the Barbarian».
88 millioner kroner
I en børsmelding skriver selskapet at man vil bruke rettighetene man nå får til å øke trykket på samarbeid og partnerskap med andre spillutviklere, for å sikre flere produktutgivelser, øke inntektsgrunnlaget og redusere risiko.
Samarbeidet kommer i stand ved at Funcom utsteder 22,3 millioner nye aksjer til en pris på 2,6 kroner til Cabinets morselskap, Cabinet Group.
– Alle i spillbransjen jakter på store lisenser man kan få eneansvar for, som kan generere inntekter over flere utgivelser. Conan-universet er ganske unikt – og er en lisens med en bakgrunnshistorie og et univers med veldig mye i seg. Når Funcom eier dette universet på spillfronten, kan de utvide med andre type spillopplevelser, både mindre og større, sier Rune Fjeld Olsen – tidligere spillanmelder i VG, og nå sjef og filmanmelder i spillmagasinet Level Up.
I samme melding annonserte Funcom at selskapet vil gjennomføre en rettet emisjon mot to Swedbank Robur-fond, og utstede 34 millioner nye aksjer til en tegningspris på 2,6 kroner per aksje. Den samlede verdien på emisjonen blir på rundt 88,4 millioner kroner for Funcom.
Både samarbeidsselskapet og emisjonen må godkjennes på en ekstraordinær generalforsamling i januar.
Opptur
Selskapet har etter utgivelser av flere spill som ikke har solgt godt slitt økonomisk, og måtte i 2016 få lån fra aksjonærer for å fortsette utviklingen av «Conan Exiles». Selskapet omsatte i 2016 for 7,3 millioner dollar, med et årsresultat på minus 1,7 millioner dollar.
I 2017 har inntektene gått bedre.
«Conan Exiles» ga en solid inntektshopp i starten av året, og selskapet hadde per tredje kvartal omsatt for 20 millioner dollar – noe som tilsvarer rundt 165 millioner kroner etter snittkurs så langt i år. Resultatet før skatt inntil tredje kvartal er på 7,4 millioner dollar, rett i overkant av 60 millioner kroner.
Olsen mener man kan regne Conan Exiles som en suksess – så langt. Spillet ble gitt ut i en «uferdig» utgave – og inntektene fra salget er blitt brukt til å gjøre ferdig spillet mot en full utgivelse neste år.
– Det er klart at det blir en utfordring for Funcom å skape en ny bølge med «hype» for et spill som allerede har vært ute lenge, som hundretusener allerede har prøvd. De som spiller spill som dette har en tendens til å gå i flokk, så Funcom har en jobb foran seg, sier Olsen.
Han mener den foreløpige suksessen med «Conan Exiles» har vært helt nødvendig for at Funcom har kunnet fortsette å være like store.
Nedtur
Men på Oslo Børs har selskapet vaket på en kurs mellom to kroner og 2,50 kroner per aksje siden april. Toppnoteringen i februar – en uke etter at Conan Exiles ble sluppet – var på 5,37 kroner.
På det tidspunktet var Funcom-aksjen blant de mest omsatte på Oslo Børs – til tross for at selskapets markedsverdi lå rett over én milliard kroner. Mandag steg aksjen med over tolv prosent da nyhetene ble kjent, og var på et tidspunkt over 2,5 kroner per aksje. Det gir en markedsverdi på rett over 700 millioner kroner.(Vilkår)