Under utspørringen av Funcoms tidligere finansdirektør Bjørn Toften har aktor Lars-Kaspar Andersen boret i en rekke regneark Toften har utarbeidet. Funcom hadde over tid en utfordrende likviditetssituasjon, spesielt i sluttfasen av utviklingen av spillet« The Secret World».

Aktor var opptatt av noen konkrete posteringer i enkelte regneark som viste til inntekter for forhåndssalg av spillet. Av tiltalen fremkommer det at Økokrim mener de tiltaltes kunnskap om antall enheter solgt før lansering, var å regne som innsideinformasjon.

Aktor merket seg at tallene endret seg i forskjellige versjoner av regnearket og lurte på om årsaken var at Toften hadde fått kunnskap om antall solgte spill og dermed redusert inntektene. Aktors teori var at spillet ble solgt til 50 dollar stykke og at man kunne dele på dette tallet for å regne seg frem til antall solgte spill.

Forhåndssalg

Dette avviste den tidligere finansdirektøren. Han forsøkte å forklare at han erstattet prognosene med reelle inntekter da penger for forhåndssalg tikket inn på konto. Totalt kom det inn en million dollar fra forhåndssalget de første to ukene. Uken etter falt det til 150.000 dollar.

– Her har jeg har redusert det til 150.000 dollar i uka. Da er det tilfeldig at det er delelig med 50. Dette er «actual cash» inn som er kommet inn den uken. Det har ikke vært nøyaktig 150.000. Det har sannsynligvis vært 149.222 eller 152.131 kroner eller noe sånt.

– Gikk du nå tilbake på at dette er tall du har ganget med 50, ville aktor vite.

– Det tallet er ikke et produkt med noe jeg har ganget med 50. Det er faktisk cash inn, forklarte Toften, før hans forsvarer Anders Brosveet brøt inn.

– Du må være tydeligere. Aktor har ikke fått med seg 500.000 dollar de to ukene før er «actual cash», sa han.

– Jeg fikk ikke noen rapporter for antall solgte spill. Jeg fikk ikke noen rapporter fra EA. Det går ikke på antall. Det er ikke et produkt av noe jeg har ganget med 50, gjentok Toften, som la til at han kun var opptatt av hvilket beløp som kom inn på konto, ikke antall spill eller pakker selskapet solgte i fasen før lansering.

Flere av forsvarerne har tatt ordet under aktors utspørring og reagert på det de oppfatter som innbakte forutsetninger i Økokrims spørsmål.

«Jukse»

Da Andersen tolket et tall som en prognose for hvor mye distributøren EA kom til å selge, brøt Brosveet også inn.

– Nå får det holde. Toften rettet deg hver gang du forsøkte å jukse inn den forutsetningen, sa forsvareren.

– Vi får gå tilbake til det om det fortsatt er uklart, responderte politiadvokat Andersen, før Toften rettet han.

– For meg er det ikke noe som er uklart.

Det fikk rettens administrator til å bryte inn og opplyse hvordan han hadde oppfattet Toftens svar gjentagende svar.

Toftens forsvarer grep ordet igjen for en oppklaring.

– Toften har hatt fokus på cashflow uten å knytte det til noen bestemt kanal, mens Økokrim har en tenkning hvor man skiller på kanalene, opplyste han.

Aktor Lars-Kaspar Andersen var synlig irritert over Brosveets innblanding.

– Skal ikke Toften få svare selv, spurte han retorisk før han gikk videre i spørsmålene sine.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.