Tre av de tiltalte er tidligere ansatte i selskapet, mens den fjerde har sittet sentralt i selskapets styre.

Under aktor Giske Wiede Jean-Hansens innledningsforedrag kom det frem at Økokrim høsten 2012 startet etterforskning mot selskapet.

Bakteppet var at flere markedsaktører reagerte på hvilken informasjon dataspillselskapet delte gjennom meldingssystemet på Oslo Børs.

Etterforskningen ble senere utvidet, og de fire som sitter på tiltalebenken ble siktet på forskjellige tidspunkter i 2014 og 2015.

Saken mot selskapet ble avsluttet i oktober 2015 da Funcom vedtok et forelegg på 1,5 millioner kroner for markedsmanipulasjon og manglende føring av fullstendige innsidelister.

«Mener de har handlet forsettlig»

Politiadvokat Jean-Hansen understreket at Funcoms innrømmelse ikke har betydning for straffesaken mot de fire tiltalte.

– Retten skal vurdere om de tiltalte har handlet med den subjektive skyld som loven krever, sa Jean-Hansen, og la til at de forsettlig eller uaktsomt må ha brutt loven for å kunne straffes.

– De må minst ha vært uaktsomme, eller ikke ha handlet med den aktsomhet som kreves. Graden av skyld vil være av stor betydning for straffeutmålingen. Vi mener at de har handlet forsettlig, la hun til.

Da rettssaken startet opp tirsdag, avviste alle de fire tiltalte straffskyld i saken.

Da rettens administrator nedtegnet personalia på de fire, kom det frem at tre av de tiltalte har betydelige personlige formuer. Økokrim har varslet at det vil nedlegge påstand om inndragning av utbytte for samtlige tiltalte om de kjennes skyldig.

Frykter knapp tid

Allerede på rettens første dag kom det opp bekymringer om hvorvidt det er satt av nok tid til saken. Opprinnelig hadde Økokrim ment at åtte uker ville være nok. Protester fra forsvarerne resulterte i at det ble satt av to ekstra uker. Dette kan likevel vise seg å være for knapp tid. Årsaken er blant annet at saken kom i gang én uke senere enn planlagt, grunnet sykdom i aktoratet. Advokat Frode Sulland påpekte at man har fått fire færre rettsdager enn forsvarerne ba om.

– Forsvarets bevisførsel kommer til slutt, og all erfaring tilsier at det er forsvarernes bevisførsel som blir skadelidende, sa advokat Sulland, som forsvarer Funcoms tidligere administrerende direktør, Trond Arne Aas.

Aas er tiltalt for både innsidehandel og markedsmanipulasjon.

Aktor gjennomgikk en rekke meldinger Funcom hadde delt med markedet gjennom meldingssystemet på Oslo Børs i 2011 og 2012. Økokrim ønsker gjennom saken å bevise at Funcoms daværende toppleder er ansvarlig for meldinger som skal ha gitt et ufullstendig bilde av hvordan dataspillet The Secret World ble mottatt av markedet rundt lanseringen sommeren 2012.

Retten vil først få høre de tiltaltes forklaringer fra neste uke av.

Var mistenkt

Aktor Jean-Hansen avslørte også at Funcoms pr- og markedssjef Erling Ellingsen og salgsdirektør Ivar Broder Frølich også har vært mistenkt mens saken var under etterforskning. Sakene mot dem ble henlagt på grunn av bevisets stilling, opplyste Jean-Hansen.

– Jeg opplyser om forholdene fordi begge to skal inn og vitne i saken senere, forklarte aktor.

Frølich bekrefter til DN at han på et tidspunkt var mistenkt, og sier han var inne på et avhør før han skal ha blitt sjekket fullstendig ut av saken.

Pr- og markedssjef Erling Ellingsen skriver følgende i en epost til DN:

– Saken ble henlagt kort tid etter ett avhør. Vi er nå oppført som vitner.

 

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om stigende boligpriser, jublende aksjonærer i landets største bank og hvorfor det er glade dager for forbrukerbankene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

- Mye spekulasjoner rundt hva Opec kan få til må møtet i slutten av november
DNs kommentator Bård Bjerkholt forklarer svingningene i ojeprisen .
01:39
Publisert:

- Vi her i Miami Gardens avgjør vanligvis om demokratene eller republikanerne vinner Florida
Sorte pastorer busser menigheten til stemmelokalene etter søndagsprekenen.
01:50
Publisert: