Lotteri- og stiftelsestilsynet har nylig sendt ut flere pålegg til norske banker om å blokkere overføringer til og fra utenlandske spillselskap via tredjeparter.
Det var Bloomberg og Times of Malta som meldte om saken først.
Strammer til
Norske banker har ikke lov til å overføre penger til utenlandske pengespillaktører. Forbudet gjelder innskudd, som ofte skjer via kredittkort, og utbetaling av gevinst, som ofte skjer til spillerens bankkonto, opplyser tilsynet.
De fleste utenlandske spillselskapene har innført nye betalingsløsninger for å omgå forbudet. Nå går pengeoverføringene stort sett via tredjepartsselskaper, skriver Lotteri- og stiftelsestilsynet i en fersk artikkel på egne nettsider.
– Dette gjør det vanskeligere for bankene å identifisere overføringer til utenlandske spillselskap og forbudet har derfor ikke hittil hatt stor effekt på de utenlandske pengespillselskapenes aktivitet i Norge, heter det videre.
Derfor har tilsynet nå strammet til, og gitt bankene pålegg om å blokkere transaksjoner til spillselskapene som går via tredjeparts betalingsaktører.
Bruken av tredjepartsaktører har ifølge tilsynet ført til at norske spillere har kunnet bruke kredittkortet sitt, som egentlig har en sperre mot transaksjoner til spillselskaper.
Seks selskaper varslet
Lotteri- og stiftelsestilsynet har sendt advarsler til seks Malta-baserte gamblingselskaper som det mener driver ulovlig i Norge.
Betsson, Co-Gaming Ltd., L&L Europe Ltd. og Gaming Innovation Group ble sendt brev med en advarsel i november i fjor i forbindelse med det som skal være deres ulovlige virksomhet i Norge.
Advarsler ble også sendt til Kindred Group og Lucky Dino Gaming Ltd. denne måneden. Rolf Sims i Kindred Group bekrefter overfor DN å ha mottatt varselbrev.
Motsetter seg forbudet
– Det er ikke noe nytt at Lotteritilsynet forsøker å stanse uttak til våre spillere. Helt siden april 2017 har Lotteritilsynet forsøkt på dette. Dette har i enkelte tilfeller medført noe forsinkelse for enkelte spillere, men alle har fått og vil selvfølgelig fortsette å få sine uttak, skriver talsperson Rolf Sims i Kindred Group i en e-post til DN og legger til:
– Norske spillere er i sin fulle rett til å velge å spille hos oss dersom de ønsker det. Kindred opererer med lisens innenfor EØS, og vi har således rett til å tilby våre tjenester til nordmenn, og nordmenn har rett til å benytte seg av våre tjenester.
Kindred har skrevet et brev til Lotteritilsynet hvor de kommenterer tilsynets vedtak til bankene. Selskapet ønsker ikke å uttale seg utover dette.
«Gjør vårt beste for å ramme alt vi kan»
Seniorrådgiver Silje Sægrov Amble i Lotteri- og stiftelsestilsynet bekrefter overfor DN at de har sendt en rekke pålegg til bankene de siste par årene om å stanse transaksjoner til og fra bestemte kontonumre.
Hun bekrefter også at dette gjelder kontonumre som disponeres av de seks Malta-baserte gamblingselskapene, og i tillegg kontonumre til betalingsformidlere de benytter seg av.
– Disse selskapene opptrer ulovlig, siden de er registrert i utlandet og tilbyr pengespill til nordmenn. Vi har hatt et veldig fokus på å stoppe denne typen ulovlig virksomhet de siste par årene, og vi er fortsatt veldig på. Kampen er ikke over, sier Amble, som likevel ser at de utenlandskregistrerte spillselskapene benytter seg av smutthull for fortsatt å kunne la nordmenn spille.
– De finner hele tiden nye kreative løsninger for å omgå forbudet. Det blir nok ikke full stopp nå heller, for å si det sånn, selv om vi gjør vårt aller beste for å ramme alt vi kan. Heldigvis har vi god hjelp av bankene. I tillegg til at vi sender generelle pålegg til bankene om å forby inn- og utbetalinger til en rekke kontoer, tar også bankene eget initiativ for å stoppe den ulovlige spillvirksomheten, sier hun.
– Hvorfor forby akkurat disse seks Malta-baserte selskapene?
– Det har ikke vært noen konkret aksjon, men vi får hele tiden tips fra banker og privatpersoner og sjekker valutaregistre for å oppdage uregelmessigheter. Det har også vært tilfellet her, sier Silje Sægrov Amble.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.