I månedsskiftet oktober-november arrangeres det første offisielle verdensmesterskapet i såkalt fischersjakk på Henie Onstad Kunstsenter i Bærum.

Arrangører er tidligere sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson og Arne Horvei (45) i det nystartede selskapet Dund as.

Torstein Bae.
Torstein Bae. (Foto: Poppe, Cornelius)

– I de tradisjonelle partiene handler de første par timene gjerne om innlærte ting og hvilken vei de skal velge videre. Her er det nevekamp fra første sekund, sier advokat Torstein Bae, som er NRKs faste sjakkommentator.

Arenaen er Henie Onstad Kunstsenter i Bærum, kommunen der regjerende verdensmester Magnus Carlsen vokste opp. Horvei er også engasjert av Play Magnus, spillutviklingsselskapet til Magnus Carlsen, og har dessuten vært en del av management-teamet som jobber for verdensmesteren.

Hva er fischersjakk?

Det internasjonale sjakkforbundet Fide godkjente nylig Fischer Random som ny, offisiell VM-gren.

Navnet skyldes at spillerne ikke vet hvordan offiserene stilles opp før like før partiet starter. Oppstillingen trekkes tilfeldig, basert på følgende regler:

  • Kongen skal stå mellom tårnene
  • En av løperne skal stå på hvitt felt og den andre på sort.
  • Sorte brikker plasseres rett ovenfor de hvite.

Trekningen kan gi 960 ulike startoppsett. Men den klassiske oppstillingen med tårn på kantene og konge og dronning i midten utelukkes i fischersjakk. Dermed gjenstår 959 mulige måter å starte et parti på.

Det gjør at pugging av tidligere mesterpartier nesten er verdiløst.

– Tidligere har man sett stormestere miste tårn i trekk to, et eksempel på at man ikke klarer å omstille hodet fra klassisk sjakk, sier Bae.

Trenger ti mill.

Pengene som trengs for å arrangere første offisielle VM i fischersjakk er fortsatt ikke på plass, men Bærum kommune bidrar med 1,5 millioner kroner.

– Årets mesterskap har et budsjett som ligger på cirka ti millioner kroner. Av dette utgjør premiefondet 375.000 dollar, forteller Horvei.

NRK vil sende rundt 30 timer sjakk, og turneringen samarbeider dessuten med VG. Internasjonalt skal mesterskapet distribueres via Twitch, den dominerende strømmetjenesten for dataspill, og på nettstedet chess.com.

– Vi håper dette skal bli toårlig, at det blir Fischer-VM i oddetallsår og klassisk sjakk-VM i partallsår, sier Horvei.

Amatører kan utfordre

Ved siden av Magnus Carlsen er flere av verdens beste sjakkspillere bekreftet til Høvikodden. Det nye er at amatører fra hele verden også har mulighet til å spille seg inn i en VM-finale.

Frem til det åpne kvalifiseringsspillet lukkes i midten av juni, vil 10.000 spillere trolig vil ha prøvd seg, tror Horvei.

Torstein Bae synes det er en spennende tanke at en av disse amatørene kan klare å spille seg helt frem og få sjansen til å måle krefter med noen av de store sjakkmesterne i semifinalen eller finalen.

– Det hadde vært forferdelig morsomt om noen kom så langt: En ukjent juvel som kommer fra et eller annet sted på kloden og feier over dem. Rommet for dette er kanskje litt større i fischersjakk – det er ikke så kunnskapsbasert som klassisk, og det er større rom for å bruke sin egen hjerne, kreativitet og logikk, sier Bae.

Lykke-Merlot Helliesen i NRK-studio. .
Lykke-Merlot Helliesen i NRK-studio. . (Foto: NRK)

Kan ikke «preppe»

Lykke-Merlot Helliesen (10) satt i NRK-studioet på Marienlyst da Magnus Carlsen slo Fabiano Caruana i omspillet og ble verdensmester i klassisk sjakk for fjerde gang i november i fjor.

Hun er selv et stort sjakktalent. Hun er blitt norgesmester for jenter flere ganger, vunnet NM i åpen klasse og kommet på 8. plass i ungdoms-EM.

– Hva synes du om fischersjakk?

– Det er veldig gøy og ganske annerledes enn vanlig sjakk, sier Lykke-Merlot Helliesen.

– Er det lettere eller vanskeligere å vinne i Fischer enn i klassisk sjakk?

– Når man spiller vanlig sjakk, er det lett å preppe og vite hva du skal spille. I Fischer Random vet du aldri hva som kommer til å skje og hvordan stillingen kommer til å være. Så det spørs litt hva du er god til, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Værfenomen truer en av verdens viktigste båtkanaler – forskere har ikke sett lignende på 130 år
Video fra Dagens Næringsliv
01:56
Publisert: