Mens norske myndigheter driver klappjakt på omgåelse av spillreklame-lovgivningen, har den tidligere håndballspilleren, bartenderen og pokerspilleren Morten Klein tjent seg søkkrik på den skandinaviske spillhungeren.
Halv milliard opp
I fjor økte verdien på hans markedsbaserte aksjer, primært investeringen i det svenske kasino- og spillselskapet Cherry, med over en halv milliard kroner. Det gir et papirmessig resultatløft av de sjeldne for hans heleide Klein Group (se tabell).
– Det var utvilsomt et bra år for Klein Group, der vi gjorde noen strategiske valg som jeg tror er riktig for selskapet fremover, som å kjøpe Cherry av børs, sier Klein til DN.
Det bidrar også til at Klein unner seg et utbytte på 25 millioner kroner for 2018, opp fem millioner kroner fra året før. Formålet er imidlertid å betale skatt, ifølge spilltoppen.
– Det er slik det fungerer i Norge i dag. Vi er avhengig av å ta ut utbytte hvert år for dekke formuesskatt, annen type skatt og skatt på fjorårets utbytte. Det er en sirkel når man har så høye verdier, der man hele tiden må belåne litt for å klare å ta noe ut, sier Klein.
Resultatløftet betydelig styrker Kleins egenkapital, som ved årsslutt var på over 1,1 milliarder kroner. Det er også hva Klein vurderer egenkapitalen til per i dag, opplyser han til DN.
I mai i år tok Klein og internasjonale investorer spillselskapet av Stockholmsbørsen for 9,2 milliarder svenske kroner. Det verdsetter Kleins eierandel i Cherry alene til over 1,2 milliarder kroner.
Vil stoppe pengespillreklame
Spillselskapenes voksende inntjening skaper hodebry for land som Norge, som ikke er interessert i å bryte opp Norsk Tippings monopol, men som likevel rammes av konkurransen fra utenlandsbaserte nettaktører.
De internasjonale pengespillselskapene har ønsket seg en lisensmodell der man kan søke om lisens til å drive pengespill i Norge.
– Vi ser at debatten rundt lisensiering i Norge tilspisser seg. Men, for de selskapene vi investerer i blir Norge et mindre og mindre viktig marked. Selv om debatten er ekstremt viktig drukner kanskje den viktigste premissgiveren her, nemlig spilleren, sier Klein til DN.
Samtidig forsøker Lotteritilsynet å stoppe overføringer fra norske brukere til de internasjonale selskapene, mens man også har en dialog med land der de utenlandske spillselskapene har konsesjon, for å få stoppe pengespillreklame rettet mot norske tv-seere.
– Pengespillene som selskapene til Morten Klein tilbyr, er ulovlige i Norge, der Norsk Tipping har enerett, har tidligere direktør Atle Hamar i Lotteritilsynet sagt til DN.
Klein har en annen oppfatning.
– Disse selskapene er registrert i Europa, og de norske spillerne spiller derfor i Europa, og ikke i Norge. Hamars holdning henger ikke på greip med dagens teknologi. Klein Group har samme investeringsstrategi som Oljefondet, som også har investert i internasjonale pengespillselskaper, har Klein tidligere uttalt.
Oppstartsinvestor
Etter å ha tjent store summer siden 2010, da Klein solgte pengespillselskapet Norgesautomaten til Cherry, har investoren også satt pengene inn i ulike oppstartsselskaper.
Blant disse er River Igaming, som er notert på den litt mindre Oslo Børs-plattformen Merkur Market.
Klein hadde per årsskiftet en eierandel på 8,8 prosent, mens den tidligere aksjemegleren Ketil Skorstads Tigerstaden har 20,1 prosent og Kristian Lundkvists Middelborg 34,4 prosent.
Selskapet ble notert på Merkur i mars 2018, og verdsettes i dag til 475 millioner kroner. Aksjen er imidlertid er lite omsatt.
Kryptotrading
Sammen med Skorstad og Lundkvist er Klein også aktiv innen kryptovaluta.
Gjennom selskapet Arcane Crypto har trioen som ambisjon å drive med avanserte tradingstrategier, samt utvikle og ta posisjoner i ny teknologi og nye selskaper (se faktaboks).
Klein har også investert i musikkteknologiselskapet Requestify, en app til spillelister på fester, bursdager, bryllup eller kick-offs. Via appen skal deltagerne på arrangementet kunne legge sine egne sangforslag i kø, og deltagerne kan stemme ulike sanger opp og ned. Klein er største eksterne investor i selskapet.
– Morten har investert et par millioner i selskapet vårt. Han har åpnet en ny verden i henhold til tenkemåte, og vært en kjempestor støttespiller med tanke på videre drift, sa gründer Requestify-gründer Christoffer Riseng til DN i fjor.
Klein er også investert i spillselskapet Coolbet, bildedelingstjenesten Gobi, programvareselskapet Adnuntius og ambulanse- og charterflyselskapet Eurosky med et konvertibelt lån.
Klein kontrollerte samlet sett 14,1 prosent av aksjekapitalen og 12,9 prosent av stemmene i Cherry ved årsskifte. Verdiendringen fra foregående år løftet Klein Groups egenkapital til over 1,1 milliarder kroner, fra omkring 670 millioner kroner ved utgangen av 2017.
Av årsregnskapet fremgår det også at lønningene gjorde et kraftig byks i 2018.
I alt ble det utbetalt nær 21 millioner kroner i lønn fordelt på tre årsverk, opp fra 1,8 millioner kroner året før. Økningen skriver seg blant annet fra bonusutbetalinger og avsetning for bonus til de ansatte, påpeker Klein overfor DN. Samtidig er det gjort interne omstruktureringer, der enkelte er nå ansatt i Klein Groups datterselskaper.
Lønn til daglig leder i Klein Group utgjorde rundt 506.000 kroner i tillegg til andre ytelser på omkring 370.000 kroner i 2018.
Selskapets finansposter er klassifisert som driftsinntekter for å gi et rett bilde av virksomheten, fremgår det av årsrapporten til Klein Group.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.