Kommersiell direktør Carl Fredrik Stenstrøm i Norsk Rikstoto bytter side i kampen om spillmonopolet.

Etter 18 år i Norsk Rikstoto slutter han for å lede en ny interesseorganisasjon som skal kjempe for å velte det norske spillmonopolet, hvor kun Norsk Tipping og Norsk Rikstoto får drive pengespill i Norge.

Carl Fredrik Stenstrøm bytter jobb.
Carl Fredrik Stenstrøm bytter jobb. (Foto: Norsk Rikstoto)

Bak den nye foreningen, Norsk Bransjeforening for onlinespill, står store, internasjonale spillselskaper: Betsson Group, Comeon, Kindred Group og Gaming Innovation Group.

Sistnevnte er børsnotert i Norge.

Hopper over gjerdet

Trav- og Galopp-nytt har kalt Stenstrøm en kronprins i Rikstoto. Overgangen vekker derfor reaksjoner blant monopolets forkjempere.

– Jeg skal gjøre alt som står i min makt for å sørge for at han blir arbeidsledig igjen. Det er tabloid sagt, men jeg mener det. Så håper jeg vi får hjelpen vi trenger fra myndighetene, sier Administrerende direktør Harald Dørum i Norsk Rikstoto.

Dørum sier hans nå avgåtte kommersielle direktør har vært «en av våre fremste forkjemperne for enerettsmodellen», som er navnet på det norske spillmonopolet.

– At han nå hopper over gjerdet synes jeg er veldig spesielt, men det er hans valg.

Dørum legger til at han mener Stenstrøm har gjort en strålende jobb og at de to har kjent hverandre i flere tiår.

– Jeg har stor forståelse for at en slik overgang vekker følelser, er Stenstrøms eneste kommentar når DN ringer.

Han ønsker ikke å uttale seg om sin nye jobb før han tiltrer i stillingen 1. mai i år.

Hentet av avhopper fra Kulturdepartementet

Rolf Sims, som blir den nye foreningens styreleder, sier målet blir å påvirke norsk spillpolitikk, med sikte på å få slutt på spillmonopolet i Norge.

– Et av formålene med å ansette Stenstrøm var å få seriøsitet og troverdighet inn i foreningen. Vi synes det gir faglig tyngde å få en fra monopolet som går over.

Sims er selv avhopper. Etter å ha jobbet med spillpolitikk i 20 år i Kulturdepartementet gikk han i fjor til Kindred Group.

– Det er ikke ofte noen bryter rekkene sånn?

– Nei, det er uvanlig, men jeg gjorde det også selv. Jeg fikk en god behandling av Kulturdepartementet. De ble overrasket, men hadde forståelse for det.

Tapte slaget, fortsetter krigen

Solberg-regjeringen tok i Sundvollenerklæringen til orde for å utrede en ordning hvor utenlandske spillselskaper kan få lisens i Norge.

Men de utenlandske spillselskapene tapte kampen da monopolet ble evaluert i 2016. Solberg-regjeringen valgte å «bevare og styrke enerettsmodellen».

Neste slag står nå i arbeidet med en ny pengespillov, som etter planen skal sendes på høring i 2019.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DN-kommentator: En neve rapsfrø for Oslo Børs? Tror de nordmenn er idioter?
Grandiost, men er det grandiost nok for Petter Stordalen?
03:46
Publisert: