Nylig kom det frem at ledelsen i Norges Sjakkforbund planlegger å inngå en avtale om å være lobbyister for Kindred group i bytte mot 50 millioner kroner.

At forbund sponses av næringsvirksomhet som oppfattes som relevant, kan være en fin ting. Men hva har sjakk å gjøre med gambling? Pengespill er sjakkens klare motpol. Der sjakken baserer seg på analyser, grundig gjennomtenkning og sannsynlighet, er pengespill i langt større grad flaks. At lykken tilfeldig skal gi akkurat meg en svær gevinst, ofte uten analyse, øvelse, kunnskap. Strategi er byttet ut med sjansespill. Med denne avtalen gjør sjakkens fanebærere i Norge seg finansielt avhengige av en kynisk spillindustri som tjener store penger på andre menneskers lidelse og avhengighet. Det er vondt å se på at liv og lære kan splittes så effektivt av en pengeoverføring, bare nullene er mange nok.

Med denne avtalen gjør sjakkens fanebærere i Norge seg finansielt avhengige av en kynisk spillindustri som tjener store penger på andre menneskers lidelse og avhengighet

Vi vet at over 120.000 nordmenn sliter med pengespill. Industrien utvikler stadig nye metoder for å appellere til menneskers håp og drømmer. Finnes det et mykt område i den menneskelige psykologi som gjør oss mer tilbøyelige til å spille om penger, stadig mer og stadig oftere – så er det kløktig utnyttet av spillindustrien. Jackpoter, bonuser og andre økonomiske incentiver, direktemarkedsføring på epost og sms, og lokketilbud for å få folk tilbake til spillingen, er metoder som brukes flittig av uregulerte aktører for å feste jerngrepet om sårbare mennesker.

Pernille Huseby
Pernille Huseby (Foto: Gunnar Blöndal)

Dette er virkemidler Norsk Tipping sier nei takk til, men som de utenlandske selskapene pøser på med. Fordi det virker på dem som vi helst ikke burde spille. Den siste befolkningsundersøkelsen om pengespill viste at rundt halvparten av dem som spiller på utenlandske nettkasinoer er risiko- eller problemspillere. Også hos Hjelpelinjen er det de utenlandske spillselskapene som pekes på som verstinger når det gjelder å skape avhengighet.

Mange frivillige organisasjoner får penger av Norsk Tipping gjennom grasrotandelen. Det har gjort frivilligheten til en viktig pådriver for at Norsk Tippings overskudd kommer fra mennesker som har råd til å tape pengene. Derfor ligger Norsk Tipping i verdenstoppen når det gjelder ansvarlighet: De har obligatorisk registrert spilling og tapsgrenser, strenge begrensninger på markedsføring og tapsgrenser både på tvers av alle spillene og differensiert ut ifra risikoprofil på de forskjellige spillene.

Avtalen med Kindred er heller ikke en vanlig sponsoravtale, den kommer med et krav om politisk aktivitet. De er svært oppsiktsvekkende. Sjakkforbundet binder seg i avtalen til å jobbe mot vedtatt norsk politikk de neste fem årene: De skal jobbe for lisens og mot enerettsmodellen.

I Sverige har de hatt lisens siden januar, og nå konkurrerer 60 kommersielle nettspill om kundenes oppmerksomhet. Reklametrykket er enormt, og bare i januar økte det med nær 40 prosent. Etter kun fire måneder med lisens bestemte svenske myndigheter at de vil utrede et forbud mot pengespillreklame. Det er en ganske annerledes situasjon å være i enn å ha en modell der et statseid selskap er en aktiv pådriver for nye ansvarlighetstiltak, og der kulturministeren kan stanse problematiske spill eller markedsføring med en telefon til Hamar.

7. juli skal sjakkforbundets medlemmer stemme over avtalen på kongressen. Medlemmene bør vite at det ligger mye menneskelig fortvilelse, skyld og skam bak pengene forbundet ønsker å ta imot. Tusenvis av nordmenn sliter med pengespill, og i tillegg påvirkes familie, venner og arbeidsgivere. Det er tapte muligheter og tomme lommebøker som nå skal finansiere forbundets satsing.

Sjakkforbundets medlemmer står fritt til å se en videre horisont enn størrelsen på egne budsjetter. Kanskje ikke alt skal være til salgs?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.