Kulturminister Linda Hofstad Helleland la fredag frem stortingsmeldingen «Alt å vinne», om fremtidens pengespillpolitikk, der hun gikk inn for å videreføre enerettsmodellen.

Det har knyttet seg spenning til om regjeringen vil videreføre dagens modell, der Norsk Tipping har monopol på pengespill i Norge, eller legge opp til en lisensordning, der utenlandske spillselskaper kan søke om å få lisens til å drive pengespill i Norge. 

Monopolet har i mange år blitt utfordret av utenlandske spillselskaper, som også driver markedsføring mot norske kunder for 742 millioner bruttokroner, ifølge en fersk rapport fra Medietilsynet. Denne reklamen ville vært ulovlig dersom den hadde blitt sendt av en norsk tv-kanal, men kanaler som TVNorge, Max og Viasat 4 sendes fra London.

Støtter monopolet

Kulturminister Linda Hofstad Helleland understreker at hovedmålet med meldingen er å sikre at lotteri og pengespill blir tilbudt i trygge og ansvarlige former, for å avgrense uheldig spilleadferd.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland gjør enerettsmodellen mer robust.
Kulturminister Linda Hofstad Helleland gjør enerettsmodellen mer robust. (Foto: Javad Parsa)

– Regjeringen mener at dagens modell, der statlige aktører har enerett til å tilby storparten av pengespill er best egnet til å nå målene om et ansvarlig spilletilbud. Med et godt nasjonalt tilbud via Norsk Tipping og Norsk Rikstoto og flere nye tiltak for å beskytte de regulerte aktørene, gjør vi enerettsmodellen mer robust, sier Helleland.

«Uforståelig»

Morten Klein (47), er gründer av Norgesautomaten, og storaksjonær i spillselskapet Cherry, som er børsnotert i Stockholm. Klein dro i 2015 inn 310 millioner kroner på salg av aksjer i Cherry, og har gått i spissen for å endre den norske spillmodellen.

– Vi er ikke overrasket over konklusjonen om at de ikke vil innføre en lisens, men vi er overrasket over grunnlaget for konklusjonen. For de internasjonale spilleselskapene blir det «business as usual», sier Klein.

Han får støtte av politisk talsmann Kim Rud Petersen i Betsson Group Norge.

 – Resten av Europa, deriblant våre naboer Sverige og Danmark, har enten innført eller skal innføre et lisenssystem. Vi har tillit til at Stortinget gjør det rette i denne saken, og sikrer at Norge følger utviklingen i Europa gjennom å endre konklusjonen i denne stortingsmeldingen, sier Petersen.

Norsk Tipping er selv svært fornøyd med regjeringens melding. I en kronikk på DN.no skriver administrerende direktør Åsne Havnelid at regjeringen har tatt et riktig verdivalg.

Generalsekretær i Norsk Tipping, Åsne Havnelid, mener regjeringen har tatt riktig verdivalg.
Generalsekretær i Norsk Tipping, Åsne Havnelid, mener regjeringen har tatt riktig verdivalg. (Foto: Luca Kleve-Ruud)

«Når regjeringen beholder dagens modell sikrer de derfor en stabil inntekt for frivillige lag og foreninger i hele landet. Samtidig slår regjeringen fast at det er bedre at overskuddet fra norske spillere havner i en ballbinge eller hos Røde Kors, enn på konto hos en privat investor», skriver Havnelid.

Klein reagerer på uttalelsen.

– Vi finner det naturlig at overskuddet i en statlig bedrift føres tilbake til samfunnet, og at man har valgt en kobling mellom idrett og gambling er jo for å kunne rettferdiggjøre den aggressive markedsføringen Norsk Tipping bedriver. At man ikke ønsker skatt fra internasjonale spillselskaper og samtidig få en mye bedre kontroll er for meg uforståelig, sier Klein. 

Generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis, er imidlertid fornøyd med stortingsmeldingen.

- Ansvarlighet er førende gjennom bekreftelsen av at enerettsmodellen består, noe vi mener er det beste vernet mot økte spillproblemer. Samtidig savner vi en større innsats for å stoppe det voldsomme reklametrykket fra utenlandske spillselskap som norske forbrukere utsettes for, så her håper vi på drahjelp fra Stortinget, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.