– Det er jo ingen ulempe det. Det er gøy hvis Norge tjener penger på at vi spiller Pokémon Go, sier Hilde Lande (24) og Sunniva Strand (22).

Bak dem står Norges Bank, hvor Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) holder hus.

De to lastet ned spillet da det kom til Norge for to dager siden og har allerede fanget rundt hundre Pokémons hver.

Pokémania verden over

Det finnes ikke offisielle brukertall for «Pokémon Go» ennå, men estimater tilsier at appen er i ferd med å slå alle rekorder for mobilspill.  App-analyseselskapet Surveymonkey estimerer at 26 millioner amerikanere – over åtte prosent av landets befolkning – spilte «Pokémon Go» på én dag i  forrige uke.        

– Det har aldri skjedd før for et mobilspill, skriver Surveymonkey på sin blogg.

Den suksessen drypper også på Oljefondet.

Norge har hatt aksjer i Nintendo siden 1998

I 1998, mens den første Pokémon-bølgen herjet for fullt, begynte Oljefondet å investere i aksjer for første gang.

Fondet kjøpte blant annet 0,07 prosent av Nintendo, og har hatt eierandeler i spillselskapet i alle år siden.

– Det er gøy hvis Norge tjener penger på at vi spiller Pokémon Go, sier Hilde Lande (24) og Sunniva Strand (22).
– Det er gøy hvis Norge tjener penger på at vi spiller Pokémon Go, sier Hilde Lande (24) og Sunniva Strand (22). (Foto: GORM K GAARE)
Oljefondet eide per 31. desember 2015 0,73 prosent av Nintendo. Kursøkningen tilsier at verdien på Oljefondets aksjer i Nintendo har økt med 1,35 milliarder kroner siden lanseringen av Pokémon Go. Tilsammen er aksjeposten nå verdt 2,66 milliarder kroner.

Oljefondet er ikke den eneste norske aktøren som har tjent på pokémania. Finansavisen skrev tirsdag om hvordan flere av DNBs teknologifond begynte å kjøpe seg opp i Nintendo i slutten av juni, og at de har nå tjent 120 millioner kroner på investeringen.

Slik er regnestykket

Regnestykket tar utgangspunkt i at Oljefondet ikke har solgt seg ned eller kjøpt seg opp i Nintendo i år.

Presseavdelingen til Oljefondet opplyser at de aldri opplyser hvilken eiersits de har i et selskap på andre tidspunkt enn ved årsslutt.

– Som du er kjent med kan vi dessverre ikke gi kommentarer knyttet til enkeltinvesteringer, skriver kommunikasjonsrådgiver Aleksander Olsen i en epost til DN.

Fondet beregner avkastningen målt i lokal valuta, og har siden årsskiftet har verdistigningen vært på 89,6 prosent i Yen .

Men gevinsten målt i norske kroner er omtrent den samme om man regner fra årets start eller siden kursoppgangen begynte, på grunn av valutasvingninger.

Nintendo laget ikke Pokémon Go

Nintendos opptur på børsen kommer på tross av at det er Niantic, ikke Nintendo, som har utviklet Pokémon Go.

– Det kan nok være noen som ikke vet at Nintendo bare får en liten del av omsetningen, sannsynligvis mindre enn de 30 prosentene Apple og Google tar, sier direktør Peter Warman hos analyseselskapet Newzoo, som dekker det globale dataspillmarkedet.

Apple og Google tar 30 prosent av inntektene fra alle kjøp i alle apper lastet ned i deres butikker. Kjøp av ekstra utstyr som gir deg raskere fremgang i spillet er foreløpig Pokémon Gos eneste inntektskilde.

At aksjen stiger handler i stedet mye om muligheten til å kapitaliser på Pokémon-merkevaren, som Nintendo, Creatures og Game Freak eier en tredjedel av hver, mener Warman.

– Aksjen klatrer ikke så høyt på grunn av selve spillet, men fordi spillet beviser to ting. For det første viser det at Nintendo for alvor åpner opp det største spillsegmentet i verden

Mobilspill estimeres å bli større enn både konsoll- og pc-spill i 2017.

– For det andre illustrerer det kraften i Nintendo-merkevarer, sier han.

Niantic så dagens lys som en intern oppstartsbedrift i Google i 2010. Da Google gjorde en stor omorganisering, hvor morselskapet skiftet navn til Alphabet, høsten 2015, ble Niantic skilt ut fra Google.

Med seg fikk selskapet likevel en investering på 20 millioner dollar fra Google, Nintendo og The Pokémon Company Group – og løfter om ytterligere ti millioner om ting gikk bra, ifølge Venture Beat. Samme høst slapp Niantic traileren for «Pokémon Go».

I januar gikk fem venturekapitalister og engleinvestorer inn med ytterligere fem millioner dollar. Da ble selskapet verdsatt til 150 millioner dollar.

Nintendo er altså medeier i Niantic, men den direkte eiersitsen i selskapet er ikke kjent.

Mer om pokémania:

Slik så det ut da man skulle fange et «skyggemonster» foran Råd­huset i Oslo i det gamle «Inklings»-spillet. Det norske spillet kom ut allerede for fire år siden.
Slik så det ut da man skulle fange et «skyggemonster» foran Råd­huset i Oslo i det gamle «Inklings»-spillet. Det norske spillet kom ut allerede for fire år siden.
Her er forklaringen på hvorfor norske aktører som Clas Ohlson, DNB og Turistforeningen kaster seg over spillet «Pokémon Go».

Les historien om «Inklings», det fire år gamle norske spillet som er nesten identisk med «Pokémon Go».

Her er tallene som forklarer «Pokémon Go»s enorme sukess.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.