– Vi er ambisiøse. Målet er å ta en stor posisjon i spill- og appindustrien, sier gründer og driftsdirektør Aurora Klæboe Berg i Megacool.

Megacool spinner ut fra suksessen det norske spillselskapet Dirtybit hadde med mobilspillserien «Fun Run», som er lastet ned over 100 millioner ganger. DN har tidligere skrevet om Dirtybit, som har sittet igjen med 49 millioner før skatt de siste fire årene – med en resultatmargin på over 60 prosent.

Nicolaj Broby Petersen, som var medgründer og er styremedlem i Dirtybit, og Berg, som var markedsdirektør, så nemlig et forretningspotensial i en av de viktigste årsakene til at «Fun Run»-spillene tok av: markedsføring utenfor de tradisjonelle app-butikkene, AppStore og Google Play.

Sammen med Tarjei Husøy startet de i 2015 selskapet Megacool i San Francisco og henter nå tolv millioner kroner fra investorer, med venturekapitalistene i Alliance Venture som ledende investorer. 

GIF

Megacools forretningsmodell er å tilby spillutviklere verktøy som gir spillerne muligheten til å dele høydepunkter med venner og andre spillere i billedformatet GIF, som er populært blant annet på sosiale medier som Facebook og Twitter. GIF kan helt enkelt ses på som en krysning mellom bilder og video, der en rekke skjermbilder blir satt sammen til en kort historie – vanligvis mellom ett og ti sekunder.

– Da vi jobbet med «Fun Run» så vi hvor populært det var for brukerne å kunne ta skjermdumper fra spillet som de delte med venner. Men det er kun en liten del av opplevelsen, og for å virkelig vise hvor kult et spill er, trenger man et annet format. Video ble for komplisert, mens GIF er et veldig konsist format, som automatisk spilles av på de fleste plattformer – fra sosiale medier til private meldingskanaler, sier Berg.

Et av de sentrale problemene for spillutviklere i dag er nemlig vanskeligheten av å nå frem i mylderet av apper som finnes på nedlastningstjenestene på Android og Iphone. DN har tidligere skrevet om hvordan enkelte spill har forsøkt å bøte på dette med gigantiske reklamebudsjetter og bruk av diverse kjendiser i markedsføringen.

Et kjent eksempel er mobilspillet «Game of War» fra 2014, der utviklerne brukte 40 millioner dollar på en enorm reklamekampanje med supermodell og skuespiller Kate Upton som frontfigur.  

– Vi så at «Fun Run»-spillerne veldig gjerne vil fortelle om det de driver med til vennene sine, og da tenkte vi at vi ville gjøre det enklere for dem. Megacool gjør det veldig enkelt for brukerspredning og spredning via jungeltelegrafen, sier Berg.

Må fungere

Selskapet har ikke lansert sitt produkt, men jobber tett med flere spillselskaper mens de utvikler produktet sitt. Berg vil ikke tidfeste når Megacool er på markedet, og viser til at alt må stemme da.

– Spillselskaper er sårbare når man tar inn tredjepartsprogramvarer, og man må være sikker på at spillet ikke krasjer, sier Berg.

De tre gründerne ønsker foreløpig ikke å gå ut med den oppdaterte eierandelen etter investeringen, men Berg bekrefter at gründerne fremdeles eier over 50 prosent av aksjene i selskapet.

Lund Svindal med

Norselab, selskapet alpinstjernen Aksel Lund Svindal er investor i, er også med på å satse penger i Megacool. Investeringen gjøres ikke gjennom en emisjon, men et såkalt «safe note».

En «safe note» kan enklest beskrives som at investoren putter pengene inn i selskapet for så å få en tilgodelapp som kan veksles inn i aksjer på et senere tidspunkt. 

Ifølge Berg, skal pengene gå til å bygge opp et ingeniørteam hjemme i Norge, samt ansette flere også i San Francisco. Selskapet har for øyeblikket seks ansatte.

Partner Arne Tonning i Alliance Venture sier de satser på selskapet på grunn at det løser et «stort problem» for selskaper i spillindustrien – å få tak i spillere.

– Vi mener å løse dette problemet er en stor mulighet til å skape verdi for hele økosystemet innen spill, sier Tonning i en pressemelding.(Vilkår)