Magnus Carlsen (26) vant i 2016 VM i sjakk for tredje gang, denne gangen etter en dramatisk VM-runde mot russiske Sergej Karjakin.

Carlsens selskap, Magnuschess as, omsatte i 2016 for 16,3 millioner kroner, mot 13,4 året før. Driftsresultatet endte på 7,4 millioner kroner, mot 6,5 året før. Resultat før skatt gikk imidlertid noe ned til, fordi Carlsen i 2016 ikke hadde like høye finansinntekter som året før. 

– Det er igjen et fint resultat, er alt styreleder og pappa Henrik Carlsen ønsker å si. Han eier 15 prosent av aksjene i selskapet, mens Carlsen eier de resterende 85.

2016 ble et av Carlsens sterkeste år når det gjelder omsetning, men resultatet før skatt er svakere enn det har vært de siden Carlsen for første gang vant VM, i 2013.

Siden Magnuschess' første regnskapsår i 2007, har selskapet hatt en samlet omsetning på 92,2 millioner kroner og et resultat før skatt på 53,9 millioner.

Utbytte: Ti millioner

Carlsen tok ti millioner kroner i utbytte i 2016, viser årsregnskapet. I 2015 tok han 15 millioner i utbytte.

Årsregnskapet viser også Carlsens investeringer i aksjemarkedet er bokført til en verdi på 5,2 millioner kroner i 2016, mot 6,5 i 2015. Hans markedsbaserte obligasjoner er bokført til 4,2 millioner kroner, mot 7,2 millioner kroner i 2015.  

Sponsor og event

Mens Carlsen kjempet mot Karjakin, jobbet teamet rundt han med å skaffe nye potensielle reklame- og pr-oppdrag. 

Carlsen har flere faste sponsorer – deriblant meglerhuset Arctic Securities, VG, advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig og Nordic Semiconductor.

Inntektene i Magnuschess kommer hovedsakelig fra faste sponsorer og andre reklamekampanjer og pengepremier fra sjakkturneringer. 

Carlsen har vært med i flere reklamekampanjer for store merkevarer. I 2011 frontet han kles­merket G-Stars kolleksjon sammen med skuespilleren Liv Tyler. Det gjorde han også i 2014, da sammen med skuespiller Lily Cole. Carlsen har også spilt inn reklamefilmer for Isklar, samt Felleskjøpet og Altibox.

Vant i Paris

Etter en nedtur i Norway Chess i juni har Carlsen levert eksepsjonelt gode resultater i lyn- og hurtigsjakk med seiere i to store turneringer nylig. I Leuven i Belgia leverte Carlsen for to uker siden et resultat for historiebøkene da han tok 14,5 av 18 mulige poeng i lynsjakken og vant turneringen overlegent.

De to turneringene er de første av fem i årets Grand Chess Tour, hvor vinneren tar med seg over 625.000 kroner.(Vilkår)