Christopher Ulsrud (28) jobbet deltid på skolefritidsordningen og spilte poker ved siden av. Deretter ble poker et levebrød.

– Han er en utrolig aggressiv og uredd spiller. Aggressivitet er et superlativ i poker, sier Sigurd Eskeland, president i Norsk Pokerforbund til DN, og legger til:

– Han er en av de beste norske pokerspillerne som få har hørt om. Han har ikke vært så mye rundt og spilt de store turneringene.

Ulsrud, som i en skattesak i Oslo ting­rett betegnet seg selv som spilleglad og spillegal, mente spillingen først var en hobby, og at han like godt kunne endt med tap det første året.

De neste årene levde han av å spille poker, en geskjeft som ga totalt 20,8 millioner kroner i spille­gevinster på fire år, kommer det frem av en fersk dom fra tingretten.

Bokettersyn

Ulsrud ønsker ikke å uttale seg til DN. Han ble utsatt for bokettersyn fra 2010 til 2011, noe som resulterte i at inntektene i selvangivelsen ble jekket kraftig opp. Mens pokerspilleren hadde oppgitt inntekter på totalt 5,5 millioner kroner som skattepliktig gevinst, mente Skatteetaten at den skattbare inntekten reelt sett var 20,8 millioner kroner.

Inntekten ble endret fra kapitalinntekt til næringsinntekt, noe som økte skattesatsen betraktelig, samt at Ulsrud også ble ilagt en tilleggsskatt på 30 prosent for tre av ligningsårene. Ulsrud saksøkte derfor staten ved Skatt nord for å få skattevedtaket kjent ugyldig.

Advokat Knut-Olaf Skarvang i Deloitte representerte Ulsrud i retten. Han sier klienten fortsatt vurderer om dommen skal ankes. Hvis dommen blir stående, innebærer det etter det DN erfarer en skattesmell på drøyt syv millioner kroner.

Uansett mener Skarvang dommen setter en for lav terskel for å gå fra hobby til næringsvirksomhet.

– Én ting er å endre ligningen, men det er noe annet å legge til 30 prosent i tilleggsskatt, sier Skarvang.

– Min klient er nok en av veldig få i Norge som har rapportert pokerspilling på selvangivelsen og som ønsket å gjøre dette riktig, fortsetter han.

I dommen kommer det frem at Ulsrud innrapporterte gevinster fra spill i 2006, 2007 og 2008 der potten oversteg 10.000 kroner, slik han oppfattet at Skattedirektoratet satte krav om.

Skatteetaten mener Ulsrud ga sparsommelige og kryptiske opplysninger i selvangivelsen og at han bevisst unnlot å gi et riktig og fullstendig bilde av pokeraktiviteten. Han oppga ikke at han var profesjonell pokerspiller på heltid.

Dommer Ole Kristen Øverberg konkluderte slik:

«Etter rettens syn er det flere momenter som trekker i retning av at Ulsrud ved selvangivelsene for 2006 til 2008 bevisst holdt tilbake opplysninger som han forsto kunne ha betydning ved ligningen».

«Sosial aktivitet»

Retten mener, i likhet med Skatt nord, at også pokervirksomheten i 2005, da Ulsrud gikk på videregående skole og jobbet deltid, er å regne som næringsvirksomhet. Retten karakteriserer deltids­arbeidet ved SFO som «relativt bagatellmessig» med preg av «sosial aktivitet».

Jobben ga en inntekt på drøyt 25.000 kroner fra august til desember.

Ulsruds advokat mener retten ikke har tatt inn over seg at skatte­myndighetene tidligere ikke ønsket at pokerspilling skulle kunne regnes som næringsvirksomhet, all den tid pokerspillere fikk beskjed av skattekontorene at det var «ulovlig å drive næringsvei med lykkespill» på den tiden.

– Mange av spillerne ville drive næringsvirksomhet, men myndighetene avviste det fordi de fryktet at man ville kreve fradrag for tap, sier Skarvang.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Snart kan du vinne 10.000 kroner i poker helt lovlig

Skoletrøtt shippingsjef

Slik vil hun knuse magefettet ditt

Tesla i ferd med å knuse verdensrekorden  

Les hele avisen