For ti år siden besøkte jeg Las Vegas sammen med en god venn. Med stort mot ikledde min kamerat seg en sølvfarget smokingjakke. Jeg gikk for en klassisk variant i hvitt med brystslag i sort silke. Etter en helaften i Caesar’s Palace vandret vi fornøyde ut. Vi hadde totalt lagt 40 dollar i potten. Og tapt alt. Det er på det rene at ingen av oss er risikosøkende gamblere, men paraplydrinkene var fantastiske.

Enkelte mener Norge er et bakstreversk og puritansk land: Hvem som helst kan ikke åpne kasino eller andre pengespill. Begrensningen for kommersielle pengespillaktører skyldes ønsket om å ta vare på dem som lar seg lede inn i fristelsen, og som får livene sine ødelagt av tilgang på skadelige aktiviteter.

Universitetet i Bergen har estimert at det er 34.000 nordmenn som har problemer med pengespill. Altså kunne Norges spilleavhengige befolket hele Tromsø. Det hadde blitt en by der alle solgte eiendeler og lånte penger for å kunne finansiere gamblingen, var innadvendte og slet med inkassokrav. Og samtlige innbyggere ville hatt en sterk overbevisning om at den store gevinsten var rett rundt hjørnet – ingen ville erkjent at tapene hittil var forgjeves.

I Norge er det politisk enighet om at Lotteritilsynet gjør en viktig jobb med å kontrollere private lotterier og statlige spill. Etter internetts inntreden, er tilsynets oppgaver blitt vanskelige. Reklame lokker nordmenn inn i nettgambling hos selskaper som ikke har norske adresser.

Fortsatt har Norge en forskrift som forbyr formidling og betaling av innsats og gevinst i pengespill som ikke har tillatelse i Norge. Selv om det eksisterer et lovverk som pålegger norske banker å hindre betaling til utenlandske gamblingselskaper, er dette alt annet enn vanntett.

Gamblingsselskapene har etablert kreative betalingsløsninger og benytter utenlandske bankkontoer i andres navn –transitthavner for penger fra nord – eller betalingsplattformer som også kan brukes på annet enn gambling. I tillegg kommer ulike former for kryptovaluta. Dermed er det krevende å avsløre om overføringer fra den norske bankkontoen er lovstridig.

Lotteritilsynet sendte i fjor ut en rekke enkeltvedtak til norske betalingsformidlere om å avvise overføringer til kontonummer forbundet med gamblingselskaper. Spørsmålet er i hvilken grad det er mulig for norske myndigheter å følge opp overføringer til enkeltselskaper når selve betalingsformidlingen skjer på lite transparente måter. Etter at PSD2-direktivet trådte i kraft i fjor, kan også betalingstjenester fra kundens konto utføres utenfor bankens app- og nettbank av andre enn banken selv.

Selv om det ligger an til at den nåværende forskriften om betalingsformidling oppdateres i år, vil det neppe stoppe gamblinglekkasjen. Den som vil finne smutthull, finner alltid kreative omveier som går klar av tilsynets og ærlige bankaktørers kontrollmekanismer. Løsningen kan bli en dugnad for ansvarlig bankvirksomhet.

FNs prinsipper for ansvarlig bankvirksomhet (UN PRB) er ute på høring. Så langt er miljømessig bærekraft mest fremtredende i prinsippene, som FN organisasjonen Unep har utviklet sammen med Barclays, Nordea og BNP Paribas og 25 andre banker. Prinsippene er så langt runde i formen, og sikter mot banktjenester som legger til rette for «felles verdiskaping for nåværende og kommende generasjoner».

Dersom det foreslås at banker som underskriver UN PRB skal hindre betalingsformidling til virksomheter som skaper økonomiske og sosiale problemer – slik som pengespill – vil det bli mulig å skille seriøse aktører fra kyniske som ikke vil kundens beste.

Dersom hele Tromsø levde i en økonomisk ruin, ville det blitt tatt grep. Ved å bidra til at UN PRB siler bort banker som formidler gamblingbetalinger, kan finansbransjen selv eksponere foretak som unnlater å følge prinsipper til beste for samfunnet og kundene: Et betalingsforetak som ikke signerer UN PRB? Før dem opp på en liste som gjør at ansvarlige investorer og seriøse kunder ikke engang rører dem med ildtang.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

To milliarder i cash: – Myten om at folk sparer i madrassen, har i alle fall sprukket hos meg
04:02
Publisert: