Stiftelsen Folkeandelen lar lag og foreninger registrere seg for å kunne motta støtte, men kontaktopplysningene blir videreformidlet til det Malta-registrerte spillselskapet Spilleautomater.com. Dette spillselskapet sender så eposter til foreningene med oppfordringer om å verve deres medlemmer til spillselskapet. En andel av pengene disse spiller for, kan da gå til foreningen eller laget.

Styreleder Bjørn Grene i Folkeandelen er også storaksjonær i Cherry, selskapet bak Spilleautomater.com. Han sier Folkeandelen nå legger ned sin stiftelse, på grunn av det han oppfatter som et hardkjør fra Lotteritilsynet.

– Det ble veldig strevsomt å skulle svare på tilsynets innsigelser nær sagt daglig, fremfor å jobbe med å skaffe mer penger til frivillighet, sier Grene.

Lotteritilsynet har en helt annen virkelighetsoppfatning.

– Vi har prøvd å ha en dialog med stiftelsen og personen bak, og har bedt om å få informasjon. Det tok tid før vi i det hele tatt fikk noe som helst svar fra stiftelsen og de som sto bak, sier direktør Atle Hamar i Lotteritilsynet.

Hamar mener Folkeandelen er en «snedig måte» å organisere en omgåelse av lovverket på.

– For et spillselskap som ikke har løyve i Norge, er det å skyve frivilligheten foran seg og lure folk til å opprette spillkonto, en spekulativ måte å komme seg inn i det norske markedet på, sier Hamar.

Dialog

Grene mener imidlertid at tilsynet burde møtt Folkeandelen med dialog, istedenfor det han oppfatter som informasjonskrig mot noe han mener hadde en god hensikt.

– Vi opprettet stiftelsen, slik at vi åpent og gjennomsiktig kunne bidra til norsk frivillighet, også for å vise andre spillselskaper at dette er mulig, sier Grene, og fortsetter:

– Isteden har tilsynet, uansett hva vi har kommet med, ment at dette er skjult markedsføring for Spilleautomater.com, og antydet at vi er ulovlig og kyniske. Det stemmer ikke, mener Grene.

Grene sier at 800 foreninger og lag har registrert seg hos stiftelsen, som til nå har delt ut rundt 300.000 kroner. Ordningen har også ledet til flere norske brukere på Spilleautomater.com.

Atle Hamar sier at Lotteritilsynet reagerer på at det å registrere seg hos Folkeandelen ble koblet sammen med oppfordringer om å delta og verve andre til å opprette konto hos Spilleautomater.com.

– Det er absolutt edelt å prøve å skaffe til veie nye inntekter til det frivillige arbeidet, men da må det gjøres på lovlig vis, og ikke gjennom selskaper som per definisjon ikke har løyve til å drive pengespill i Norge, sier Hamar.

Grene mener Lotteritilsynet bommer.

– Lotteritilsynet virker som en ren våpendrager for Norsk Tipping, og det er ikke i nærheten av samfunnsoppdraget deres, sier Grene.

Dette avviser Lotteritilsynet.

– Vi er ingen våpendrager for Norsk Tipping, men følger reguleringer og fører tilsyn mot alle som har konsesjon eller løyve – fra Norsk Tipping til Rikstoto, til bingoer og landslotterier. Alle andre stenger vi. Det er jobben vår, sier Hamar.

Oppfordret til verving

DN har tidligere omtalt en av disse epostene fra Spilleautomater.com, som blant annet inneholder en prosentvis modell over pengene foreningene kan tjene på at deres medlemmer spiller aktivt hos Spilleautomater.com.

«Som samarbeidspartner med Folkeandelen hos Spilleautomater.com er det viktig at dere forteller de som støtter dere om samarbeidet. Da kan de som spiller på nett spille på Spilleautomater.com, til inntekt for dere», står det i en av epostene.

– Vi kunne, eller burde hatt tydeligere skille mellom Folkeandelen og Spilleautomater.com. Vi gjorde så godt vi kunne, men det var jo i seg selv et problem at jeg er storaksjonær i Cherry, og samtidig leder for stiftelsen, sier Grene, som sier Folkeandelen vil fortsette å gi penger til norske foreninger og lag, men da ikke gjennom en norskregistrert stiftelse.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Anbefalt av DNtv:

Tre myter om elsykkel
Anders Ølstørn, daglig leder på Birk Sport i Tønsberg, knuser tre myter om elsykkel.
00:47
Publisert:

Slik kan du ta undervannsbilder med mobilen
DNs fotograf og fridykker Aleksander Nordahl tester undervannsdeksel til mobil og gir deg tipsene du trenger for å sikre feriebildene i vann.
04:36
Publisert: