Verdens største mobiloperatør Vodafone og spanske Telefonica har inngått en uvanlig stor samarbeidsavtale. De to operatørene skal drive utstrakt samarbeid mellom sine mobilnett i de landene hvor begge opptrer, og drifte og bygge ut videre sammen.

Ifølge en pressemelding regner de med å spare "flere hundre millioner pund" over en tiårsperiode.

De aktuelle landene er Tyskland, Spania, England og Irland. Samtaler om en sammenslåing i Tsjekkia er også underveis.

Selskapene skriver at ikke bare vil dette gi kundene bedre dekning og tjenestenivå, men det har også en positiv bieffekt på miljøet ettersom det ikke vil bli bygget ut dobbelt opp med basestasjoner.

Bredere bånd
Et område hvor sammenslåingen vil vises svært godt er innen mobilt bredbånd, hvor det fortsatt må bygges ut mye dekning og kapasitet. Der det trengs vil de to selskapene bygge ut nye basestasjoner til felles kostnad.

Selskapene fortsetter å drifte sine nettverk uavhengig av hverandre, selv om basestasjonene blir felles. Det som deles er antennemast, strømforsyning og hus til basestasjonen der det trengs. Kobling til stamnett og senderutstyr forblir separat inntil videre.

Dette likner dermed modellen Telenor vil benytte for sin utbygging i India. Telenor vil leie plass i 40.000 master, men monterer opp sitt eget senderutstyr.

Vodafone sier imidlertid at de er åpne for å se på forretningsmodeller hvor enda mer utstyr deles mellom operatører.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.