Ekteparet eier til sammen 80 prosent av Sponsorlink as, som var vip-leverandør til Ski-VM i Oslo i 2011.

- Jeg registrerer at påtalemyndighetens syn på saken er fulgt av tingretten, både med henhold til skyld og straff, sier politiadvokat Richard Røed til DN.no.

Mens Ivar Stuan fikk en fengselsstraff på to år og ti måneder, derav ett år og ti måneder betinget, ble kona dømt til tre år og to måneder i fengsel, derav to år betinget.

Ekteparet ble domfelt for medvirkning til grovt skattesvik etter at de omskrev fakturaene slik at kundene kunne få «urettmessige skattefordeler», heter det i dommen fra Hedmarken tingrett.

Ivar Stuan er dømt for å ha skrevet ut 200 uriktige fakturaer for til sammen 10,14 millioner kroner, mens Kari Helgestad Stuan skrev ut 270 fakturaer til en sum av 13,17 millioner.

Helgestad Stuan domfelles også for medvirkning til grov økonomisk utroskap, og begge to dømmes for brudd på regnskapsloven og bokføringsloven. Ekteparet må betale 100.000 kroner hver i sakskostnader.

«Slik retten vurderer det, føreligg det ingan formildande omstende i saka», heter det i dommen.

Anket på stedet

Forsvarer Anne Christine Stoltz har ennå ikke fått anledning til å gå gjennom dommen, men opplyser at Ivar Stuan anket dommen på stedet.

- Min klient er sjokkert over resultatet i dommen, og anket på stedet. Hun avviser all skyld, og sier at hun forventer at hun vil bli frifunnet i lagmannsretten, sier forsvarer Kai Vaag, som representerer Kari Helgestad Stuan.

De to domfelte har «lagt til rette for at kundane deira har kunne oppnå urettmessige skattefordeler. Dette har skjedd ved kamuflerande eller uriktig teksting av faktura», heter det i dommen.

Flere av kundene har blitt etterlignet av skattemyndighetene, og det er fattet vedtak om straffeskatt. Ekteparet sa under rettsaken at de ikke hadde hatt noen vinning, men retten påpeker at handlingene er gjort «som eit ledd i ønske om å yte kundepleie».

Skiflygning ble landbruksmesse

En faktura ble tekstet med  «Landbruksmesse Erfurt», men i realiteten hadde bøndene som inngikk kontrakten dratt til VM i Skiskyting i Erfurt i Tyskland, erkjente Ivar Stuan i Hedmarken tingrett. En annen faktura var merket  «Egenandel Pensjonsseminar Italia», men kontrakten med kunden tilsier at kjøpet dreide seg om billetter til flyreise, fotballkamp og drikkevarer til en landskamp mellom Italia og Norge.

«Er det mulig å drikke så mye?? Kan dette være riktig??...Tekst på faktura skal være: Kurs og seminaravgift for 44 personer i 3 dager», ba en kunde etter å ha mottatt regning for mat og drikke på tur til VM i skiflygning i østerrikske Hochfilzen. Regningen lød på kroner 159.407.

- Dommen sender ut et viktig og riktig signal om at det er svært alvorlig å medvirke til skatteunndragelser ved å utstede fiktive dokumenter som kunder kan bruke for egne skatteunndragelser. Det er viktig at det reageres strengt på slike alvorlige lovbrudd med betydelig fengselsstraff, sier skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen Skatt øst.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.