– Dette er resultatet av 15 år med hardt arbeid, og det har gått sakte, men sikkert oppover. Det er godt betalt for lang og tro tjeneste, men målt i timer er det ikke så godt betalt, sier den største norges­baserte fotballagenten, Jim Solbakken, fra en støyende buss i Italia.

Der har han sett landslaget tape mot Italia i EM-kvaliken. Nå går turen videre til andre europeiske land, til oppdrag fra klubber og fotballspillere på jakt etter nye muligheter.

Doblet omsetningen

Agentselskapet til Solbakken, det Sandnes-baserte Dynamic Solution, doblet nesten omsetningen ifjor og mer enn doblet resultatet. Resultatet før skatt endte på 18,8 millioner mot 8,6 millioner i 2013.

– Jeg har omtrent ikke omsetning i Norge, men tjener nesten alt i utlandet. Og den europeiske suksessen norsk fotball har opplevd med klubbene og landslaget viser seg igjen på bunnlinjen min, sier Solbakken.

Mer enn halve landslaget

Han vil ikke navngi klientene, men innrømmer at «mer enn halvparten» av spillerne i landslagstroppen er i stallen hans.

Da landslagskeeper Ørjan Håland Nyland gikk til tysk fotball i sommer, var Solbakken agenten hans. Han har også representert Jo Inge Berget, Omar Elabdellaoui, Vegard Forren, Joshua King, Håvard Nordtveit og Even Hovland ved overganger. De fleste av spillerne selges til engelske og tyske klubber.

– Det er en veldig merkbar større interesse for norske fotballspillere de siste årene. Å se Norge i EM-sluttspillet neste år ville vært kjekt. Jeg lever jo av fotballspillere som drar ut, og jo flere som gjør suksess i utlandet jo hyggeligere er det å være Jim Solbakken.

Blir ikke aksjespekulant

Fotballagenten selger sine forhandlingstjenester til både klubber og spillere, og forteller at han får ti prosent «på alt jeg gjør».

Det vil si ti prosent av overgangssummen for en spiller når Solbakken jobber for en klubb eller ti prosent av spillerens lønn når han jobber for spilleren. De sistnevnte ti prosentene er det den kjøpende klubben som må betale.

Solbakken eier 90,5 prosent av Dynamic Solution gjennom holdingselskapet Sir Solution. Dynamic Solution betaler ut 13 millioner i utbytte til Sir Solution og Bjørnar Bjåstad, som har de resterende 9,5 prosent av aksjene i agentselskapet. Solbakken tar ut 15 millioner i utbytte fra Sir Solution, mot tre millioner i utbytte året før.

– Hva skal du gjøre med pengene?

– Jeg skal iallfall ikke bli noen eiendomsbaron eller aksjespekulant, sier Solbakken.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.