Idrettens voldgiftsrett CAS har slått fast at langrennsløper Martin Johnsrud Sundby har brutt det internasjonale dopingreglementet.

Skiforbundet kalte onsdag inn til pressekonferanse. Her kom det frem at Skiforbundets lege på vegne av Sundby ikke søkte om medisinsk fritak for bruk av den lovlige astmamedisinen Ventoline gjennom et såkalt forstøver-apparat i desember 2014 og januar 2015. Regelverket ble forstått slik at det ikke var nødvendig og hvorfor ble det utførlig forklart både i Skiforbundets pressemelding og senere på pressekonferansen. Likefullt har Wada pekt på sitt regelverk og utestengt nordmannen.

Sundby blir nå utestengt i to måneder. Han mister også sine seire i verdensupen sammenlagt og Tour de Ski for sesongen 2014/15.

Tok over etter Røkke

Noen timer før offentliggjøringen ble hovedsponsor for landslaget Sparebank 1 gjort kjent med saken som har pågått i halvannet år, etter at Sundby først fikk vite om tvilen rundt hans prøver i januar 2015.

Sparebank 1 inngikk ifjor en treårsavtale med opsjon på to nye år med en totalramme på 75 millioner kroner eller 15 millioner kroner per år.

- Jeg ser ikke konsekvenser for sponsoratet på nåværende tidspunkt, sier styreleder i Sparebank 1, Arne Austreid til DN.

14 måneder etter at Kjell Inge Røkke og Aker avsluttet sitt samarbeid med Skiforbundet har Skiforbundet fått en sak som rammer hardt. Skiforbundet tok selv på seg skylden for at Sundby blir straffet, men er uenig at han blir det på grunnlag av uklart regelverk.

FIS frikjente først Sundby høsten 2015, men da Verdens Antidopingbyrå (Wada) anket saken til Idrettens voldgiftsrett (CAS) vant de frem. I dommen ble det fremhevet på pressekonferansen at det ble sett på som en «ærlig misforståelse», og at det er formildende omstendigheter, men at bruken er administrert feil. Derfor blir Sundby straffet

- Så langt har vi full tillit til Skiforbundet og de vurderingene som er gjort, sier Austreid som samtidig påpeker at de er sterkt mot doping generelt.

Austreid hadde ikke satt seg detaljert inn i saken da DN pratet med ham, men sier han ser at saken har en spesiell karakter.

Hovedsponsoren ble underrettet om saken noen timer før Skiforbundet innkalte til pressekonferansen på Ullevaal. Austreid sier han ikke har ytterligere kommentarer utover dette eller om Sparebank-alliansen må ta runder internt når det gjelder saken.

Mener dommen er feil

– Jeg har aldri tatt en astmatisk dose som ikke har vært foreskrevet av en lege, sa Martin Johnsrud Sundby under pressekonferansen.

Skiforbundet mener dommen på sin side er feil. Ifølge en pressemelding fra Norges Skiforbund er det ulik forståelse av reglementet mellom deres medisinske personell og World Anti-Doping Agency (WADA). WADA mente man skulle ha søkt medisinsk fritak, og Skiforbundet medisinske personell forstod det slik at dette ikke var nødvendig. Skiforbundet melder at de tar ansvar i denne saken.

Frikjent av FIS

Den internasjonale skiføderasjonen (FIS) skriver i en pressemelding at de ikke anser at Sundby har brutt dopingreglene, men at sanksjonene mot ham er et resultat av de strenge dopingreglene til WADA.

FIS peker på at han ikke skulle ha tatt astmamedisinen utenfor et sykehus.

Dommen fra idrettens voldgiftsrett CAS konkluderer med at skyldnivået er lavt, fordi det var en medisinsk berettigelse for bruken av astmamedisinen. Derfor er utestengelsen kortere enn det som er vanlig i slike saker.

Følg markedene på DN Investor

Les også:

Asia i dag: Økt risiko for bankkrise  

Her går Norges flinkeste studenter

Det er deilig å være pensjonist i Norge  

Polsk milliardær ville etablere selskap på Bouvetøya  

Reagerer på at norske 60-åringer trenger ekstra ferie: Utgått på dato dnPlus  (DN+)

Disse bransjene er på jakt etter flest nye ansatte med høyere utdanning

Gjør drømmeseilas for norske oljepenger  

Anbefalt av DNtv:

Fra 0 til 100 på tre sekunder
Når den raskeste i norsk luftrom skal kåres, flyr basehopperne en kilometer ut fra veggen. Hastigheten kan passere 220 kilometer i timen.
03:06
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen til morgenkaffen eller bussturen. Alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.