Norsk økonomi ser ut til å legge konjunkturbunnen bak seg, forbrukernes tro på fremtiden har økt betydelig og den kraftige prisveksten som har kommet etter kronesvekkelsen vil etter hvert dempes. Dette er konklusjonen i hovedorganisasjonen Virkes nye prognoser som ble lagt frem mandag.

Varehandelsbedriftene går derfor enda lysere tider i møte, spår arbeidsgiverorganisasjonen.

I nær samtlige bransjer ligger det an til å bli like god eller bedre vekst det neste året sammenlignet med i år, mener organisasjonen. Kosmetikkbransjen, den eneste bransjen som må belage seg på litt lavere vekstrate, er til gjengjeld årets vekstvinner.

- Det er ikke så lett å ta ut tapere, sier Virkes sjeføkonom Lars Haartveit.

To vinnere

To bransjer skiller seg spesielt positivt ut.

- Vi synes at sportsbransjen ser ut som vinner til neste år, sammen med kosmetikk. Vi vil ta oss godt ut både når vi trener og når vi går i fjellet, konkluderer sjeføkonomen.

Saken fortsetter under grafikken

Tall fra sportsbransjen selv viser en omsetningsvekst i første halvår i år på 6,5 prosent sammenlignet med tilsvarende periode ifjor.

Virke regner med at veksten både i år og til neste år lander på rundt seks prosent.

Sterk kroneeffekt

Til tross for solid vekst har den svake norske kronen har sportsbransjen utfordringer med lavere inntjening innenfor flere segmenter, forklarte Trond Evald Hansen i Sportsbransjen AS til DN tidligere denne måneden.

En kraftig svekket krone har gjort importvarer dyrere. Sportsklærprodusenten Bergans er blant aktørene som har fått merke dette. Bergans importerer mesteparten av produktene sine fra Asia og økte omsetningen ifjor med vel fem prosent, men resultatet før skatt endte med 17,3 millioner i minus.

Økningen vi ser i konsumpriser nå, er effekten av de enorme prisøkningene kronesvekkelsen har ledet til for oss som importerer varer, skrev administrerende direktør Leif Holst-Liæker i Bergans i midten av september.

Til neste år vil de fleste bransjene imidlertid ha gjort unna mye av tilpasningen til et nytt prisnivå og dermed kommet opp på utsalgspriser som er lettere å leve med, tror Virkes sjeføkonom.

Bedring for klær og sko

Kosmetikkbransjen ser ifølge Haartveit ut til å bli vekstvinneren i år med en vekst på rundt syv prosent. 

Han peker på at kosmetikkfaghandelen inkludert flyplassomsetningen står for omtrent 40 prosent av alt salg av kosmetikk i Norge. Resten går gjennom andre kanaler som dagligvare, klær, apotek, kleshandel og på nett.

En ny stor taxfree-butikk på Gardermoen og solid satsning blant de store kjedene gjør at Virke venter en omsetningsvekst på rundt seks prosent også for kosmetikkbransjen det neste året.

Både kles- og skobransjen kommer begge til å oppleve ytterligere vekstoppgang neste år etter å ha lagt bak seg noen tunge år.

- Skobransjen, som har slitt lenge, ser ut til å ha bunnet og kommer opp på noenlunde grei vekst, sier Haartveit.

Klesbransjen, som har opplevd stor lekkasje til sportsbransjen de siste årene, klarer også å slå litt tilbake, ifølge Haartveit.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Anbefalt av DNtv:

Blir han USAs neste president? Her er Donald Trumps mest kontroversielle uttalelser.
Disse uttalelsene vil han bli husket for: Donald Trump om flyktninger, Mexico og Hillary Clinton
03:33
Publisert:

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert:
 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.