I et intervju med ukeavisa Ceylon Today søndag sier Solheim at han er forberedt på å gi vitneprov om de siste månedene av krigen i øynasjonen i Sør-Asia der han prøvde, men mislyktes, i sitt forsøk på fredsmekling.

– Krigen ble vunnet, men til en skyhøy pris, og jeg vil vitne for enhver anerkjent internasjonal domstol som etterforsker det som skjedde på Sri Lanka, sier Solheim til ukeavisa.

Hans oppdrag ble formelt avsluttet av myndighetene i Colombo i april 2009, en måned før den lange krigen mellom de militære og Tamiltigrene endte i et blodig oppgjør.

I mars i år vedtok FNs menneskerettighetsråd å sette opp en internasjonal kommisjon som skal granske påstander om at opptil 40.000 sivile tamiler ble drept i krigens sluttfase, noe myndighetene bestemt benekter.

Det er ventet at gruppen som skal etterforske dette blir utnevnt i nærmeste fremtid, men myndighetene har hittil avvist alle utenlandske undersøkelser.

– Krigen kunne vært løst gjennom fredssamtaler uten militær makt, sier Solheim.

Solheim oppgir ikke detaljer om hvilke bevis han vil gi, men sa at han var kjente til en høytstående leder for Tamiltigrene som forsøkte å overgi seg, men ble drept. (©NTB)

 

Les også:

Sony krever VM-granskning av denne mannen

Rema-festen er i gang

Brende: - Rettigheter bør bli FN-mål  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.