Statistisk sentralbyrå tror norsk verdiskapning vil falle med 1,7 prosent i år. Samtidig venter byrået at ledigheten øker til 3,7 prosent i år og 4,7 prosent til neste år.

Dette tilsvarer en ledighet på 125.000 personer i 2010.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal får ikke kombinasjonen av dystre vekstutsikter og en ledighetsraten på 4,7 prosent til å stemme helt.

- Beskjedent
- De har veldig negative BNP-prognoser på minus 1,7 prosent i år. Da synes jeg en ledighetsøkning til 4,7 prosent i 2010 er litt beskjedent. Og det er ikke akkurat sterk vekst i 2010 heller, sier Aamdal til DN.no.

I prognosene venter SSB at veksten tar seg opp fra minus 1,7 prosent i år til pluss 0,9 prosent i 2010.

- Skulle tro ledigheten ble høyere
Aamdal mener ledighetsraten burde vært høyere i 2010.

- Hvis de først tror at BNP skal falle med 1,7 prosent i år, vil jeg nok tro at ledighetsraten skal mer opp. Nå tar det ofte litt tid før det slår ut, men det er en veldig massiv nedgang i BNP. Sannsynligheten for at mange bedrifter går konkurs i en slik situasjon stor, sier Aamdal.

Selv tror Aamdal på et fall i fastlands-BNP på 0,5 prosent i år.

- Samtidig tror vi at ledigheten kommer til å stige mer enn det SSB har i sine prognoser. Vi tror vi kan runde 5-tallet i 2010, sier Aamdal.

- Mange flytter hjem
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets mener det er svært vanskelig å anslå ledighetsraten fremover.

- Vi vet ikke hvor mange som flytter hjem. Det er de bransjene som rammes hardt som har mange av de som trekker seg tilbake. I tillegg kan det hende at arbeidstilbudet svikter generelt, blant annet ved at flere begynner å studere og dermed ikke melder seg som ledige, sier Juel.

Han peker på at det også kan skje en vridning i sammensetningen mellom offentlig og privat sektor. Mens ledigheten øker i privat sektor kan ansettelser i offentlig sektor trekke i motsatt retning.

Privat forbruk trekker opp
Heller ikke Juel tror på like dystre vekstutsikter som SSBs anslag for i år. Han tror ikke svikten i forbruket blir like stor som SSB legger opp til i sine prognoser.

- Jeg tror vi kan få en pluss der. Vi har samme anslag på disponible realinntekt, men SSB tror at sp#229en øker veldig mye, sier Juel.

- Men dette er ting som det er veldig vanskelig å være skråsikker på nå, legger han til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.