– Siden russerne har avslått vår anmodning om å få avhøre kapteinen og representanter for rederiet, stiller vi saken i bero. Det er ikke mulig for oss å gjøre ferdig etterforskningen uten disse avhørene, sier førstestatsadvokat Lars Fause i Troms og Finnmark til NTB.

Han vil ikke svare direkte på om etterforskningen nå er avsluttet for godt fra norsk side, men bekrefter at det ikke er noe ønske om å ilegge dobbel straff for samme forhold.

Omfattende

– Russerne har tatt ut en omfattende siktelse, som omfatter omtrent det samme som den norske. Det vil i hovedtrekk si frihetsberøvelse, ulovlig fiske og bruk av ulovlig redskap, sier Fause.

Han sier at han har et klart inntrykk av at den russiske riksadvokaten tar saken svært alvorlig og etterforsker den grundig.

Den russiske tråleren «Elektron» ble i oktober i fjor oppbrakt i norsk farvann og stakk av fra norske myndigheter med to norske inspektører om bord.

Norsk bistand

Russerne har også bedt om norsk bistand i etterforskningen, opplyser Fause.

– De har bedt om avhør av fem personer, blant dem de to inspektørene og kapteinen på kystvaktskipet «Tromsø». Det har vi etterkommet, sier Fause.

Han sendte torsdag anmodningen fra russerne videre til politimesteren i Tromsø.

– Vi ber Troms politidistrikt etterkomme rettsanmodningen på vanlig måte, sier Fause.

Han sier at han har orientert politiske myndigheter om at den norske etterforskningen er stilt i bero. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.