Det er gode grunner til å gjøre investeringer på norsk sokkel litt mindre attraktive.

Etter at regjeringen søndag endret petroleumsbeskatningen, har oljeselskapene stilt seg i klagekø. De frykter at marginale prosjekter blir skrinlagt, og at finansieringskilder vil tørke inn.

«Skatteskjerpelsene vil dempe investeringsviljen, og kan derfor like gjerne ende med betydelig minus for staten, sier professor Petter Osmundsen til Aftenposten.

Den voldsomme veksten i oljeinvesteringene gir seg nå utslag i stadig sterkere voksesmerter

Osmundsen har antagelig rett i at endringen vil dempe investeringslysten til oljeselskapene. Det er jo også noe av poenget.

På grunn av de spesielle skattereglene som gjelder for oljesektoren, betaler selskapene ifølge tall fra Finansdepartementet bare 9 prosent av investeringene på sokkelen selv. Resten dekkes av staten.

Det kan, som petroleumsskatteutvalget tidligere har påpekt, bety at investeringer som ellers ville vært samfunnsøkonomisk ulønnsomme, likevel blir gjennomført. Det kan også bety at selskapene får for svake incentiver til å holde kontroll på kostnadene.

Den voldsomme veksten i oljeinvesteringene gir seg nå utslag i stadig sterkere voksesmerter – både i oljesektoren og i norsk økonomi forøvrig.

Norske selskaper har det siste året tapt en rekke kontrakter på sokkelen fordi de ikke greier å være konkurransedyktige på pris. I forrige uke falt oljeserviceselskapet Aker Solutions mer enn 20 prosent på Oslo Børs. Årsaken var et varsel om dårligere resultater grunnet forsinkelser og kostnadsoverskridelser.

Oljeselskapene har et poeng når de peker på at stabile rammebetingelser er særdeles viktig i en næring der det går svært lang tid fra investeringsbeslutning til fruktene av investeringene kan høstes. Det betyr at skattesystemet ikke bør endres for ofte og derfor ikke kan brukes til kortsiktig konjunkturstyring.

Men det er jo ikke et argument for at skatteregler som har uheldige effekter, må beholdes til evig tid. Etter endringen vil staten, ifølge Finansdepartementets beregninger, fortsatt plukke opp 88 prosent av regningen for oljeselskapenes investeringer.

Det er vanskelig å forstå hvordan slike rammebetingelser kan sette en stopper for ellers lønnsomme prosjekter.

Les også: - Bryter med to grunnprinsipper i skattesystemet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.