Tidligere har norske banker selv styrt fastsettelsen av den viktige pengemarkedsrenten NIBOR. Nå vil staten ha kontroll over prosessen.

Norwegian Interbank Offered Rate (NIBOR) beregnes fortløpende som et gjennomsnitt av hva seks store norske banker krever i renter på usikrede utlån til andre banker.

Finansminister Sigbjørn Johnsen vil endre måten denne renten bestemmes på. I et brev til Finanstilsynet ber han om at det utarbeides nye regler slik at fastsettelsen av renten kan bringes «inn under offentlig regulering og tilsyn», skriver Aftenposten.

Sentral for norsk økonomi
NIBOR er sentral for norsk økonomi blant annet fordi mange lån og finansielle kontrakter tar utgangspunkt i den.

Bankenes interesseorganisasjon Finans Norge har til nå hatt ansvaret for NIBOR-fastsettelsen og har gjort flere endringer for å styrke tilliten.

Blant annet har Oslo Børs fått ansvaret for kalkulering og overvåking av NIBOR. Børsen skal rapportere NIBOR-rentene på lik linje med aksjekurser og annen indeksinformasjon.

– Finans Norge har gjort betydelige forbedringer for å styrke tilliten til NIBOR. Grunnen til at vi også trenger offentlig regulering og tilsyn, er at denne renten er så viktig for norsk økonomi, sier Johnsen.

Les også: Norges Bank: - Nibor er lett å manipulere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.