– Det er på tide å tenke på å flytte hjemmefra, fastslår styreleder Fritz Schur etter at den norske og svenske staten har besluttet å starte salg av aksjer i flyselskapet.

– SAS fylte 70 år for noen få uker siden. Nå er det vel på tide at vi begynner å tenke på å flytte hjemmefra, sier SAS' styreleder Fritz Schur til nyhetsbyrået Ritzau.

Han regner ikke med at salget av aksjer vil få noen betydning for selskapet på kort sikt.

Næringsdepartementet

Eierskapet i SAS er fordelt mellom de skandinaviske statene og private aktører. Mens Sverige eier 21,3 prosent, sitter både Norge og Danmark på 14,2 prosent hver. Den svenske Wallenberg-stiftelsen eier 7,5 prosent.

Det kommende salget retter seg mot institusjonelle investorer og gjennomføres gjennom en såkalt akselerert auksjon.

Det er det norske Nærings- og fiskeridepartementet som skal stå for salget på vegne av den norske og svenske staten, opplyser de to landenes regjeringer onsdag kveld.

Nærings- og fiskeridepartementet ønsket onsdag kveld ikke å kommentere saken, men den norske regjeringen bekrefter salgsplanene i en pressemelding.

– Rett pris til rett tid

Regjeringen har siden 2011 hatt fullmakt fra Stortinget til å selge seg ut av SAS, men verken næringsminister Monica Mæland (H) eller hennes forgjenger Trond Giske (Ap) har så langt benyttet seg av fullmakten.

– Utgangspunktet er at vi ikke har hastverk med å selge SAS. Vi skal gjøre ting fordi det er riktig, på vegne av fellesskapet. Det handler om rett pris til rett tidspunkt. Men skjer det noe som er riktig for oss og selskapet, så gjør vi det, sa Mæland til NTB i juli.

– Jeg opplever at det er en tverrpolitisk enighet om at det ikke finnes argumenter for at staten skal eie aksjer i et flyselskap, sa Mæland i det samme intervjuet.

Ikke langsiktig eier

Samtidig sa næringsministerens svenske sosialdemokratiske kollega Michael Damberg følgende:

– Den svenske staten er ikke en langsiktig eier i SAS, og vi har tillatelse fra Riksdagen til å selge deler eller hele porteføljen. Men vi har ikke fått noen seriøse tilbud på bordet. Det er ikke et aktuelt spørsmål nå. Skulle det dukke opp noe, får vi vurdere.

Den danske regjeringen har tidligere sagt seg rede til å selge sine SAS-aksjer, men finansminister Claus Hjort Fredriksen sa i sommer i en kommentar til de skandinaviske nyhetsbyråene at han avventer en gjennomgang av statlig eierskap før han forholder seg aktivt til eierskapet i SAS.

– Vil tjene på å selge

Ifølge Sveriges regjering dreier det seg om såkalte stamaksjer, eller ordinære aksjer som ofte omtales som A-aksjer.

De minste ordrene og tildelinger er besluttet å være et antall aksjer som tilsvarer 100.000 svenske kroner.

Salget starter opp umiddelbart etter at pressemeldingen ble publisert onsdag kveld, opplyses det. Prissettingen og tildelingen i salget kommer til å skje i svenske kroner og levering av aksjer registrert i det svenske Euroclear-systemet ventes å finne sted mandag 17. oktober.

Både den norske og svenske staten vurderer at SAS på lang sikt vil tjene på en endret eierskapsstruktur som vil medføre et redusert statlig eierskap. De to landenes regjeringene opplyser at «transaksjonen er et første skritt på veien i et gradvis og ansvarlig salg av den svenske og norske statens eierskap». (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.